P4 Dokumentär

en pod från Sveriges Radio | 463 avsnitt

Berättelser som berör Ansvarig utgivare: Markus Boger

Avsnitt

Dinosauriejägaren

Den polske paleontologen Grzegorz Niedwiedzki flyttar till kärleken i Sverige, ett land utan dinosauriefynd. Men så sätter han spaden i marken och upptäckten förändrar allt.

Grzegorz Niedźwiedzki intresserar sig för fossil redan som barn. Och som student träffar han sitt livs kärlek, Kasia, på en forskarkonferens. Men när Kasia flyttar till Sverige för att forska vid Uppsala Universitet hamnar Grzegorz i ett dilemma. Ska han ge upp sin dinosaurieforskning i Polen och flytta till Kasia i Uppsala eller göra karriär i Polen?

När han till slut väljer kärleken och kommer till Sverige börjar han leta dinosaurieben i Skåne trots att många före honom har gett upp. Ingen har någonsin hittat stora ben från enorma köttätande dinosaurier i Sverige.

200 miljoner år gamla dinosaurieben hittas i Sverige

Men efter många långa timmar i skogarna hittar Grzegorz ben som får hela forskarvärlden att dra efter andan. Och det visar sig att den polska paleontologen vänder upp och ner på föreställningen om när de stora dinosaurierna levde på vår jord.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Monika Titor
Producenter: Niklas Storm och Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

Thu, 27 Apr 2023 04:00:00 GMT

PODDTIPS: P4 Story – Ludde älskade A-traktorer

Om du gillar P4 Dokumentär kanske du gillar P4 Story! Det här avsnittet handlar om 13-åriga Ludde som är med om en olycka i en trimmad a-traktor.

P4 Väst har granskat hur Transportstyrelsen, bara månader efter olyckan, inleder arbetet med en hårt kritiserad regeländring som leder till fler manipulerade a-traktorer på vägarna.

Snart tre år har gått sedan kraschen, nu berättar Ludde och hans mamma Petra för första gången om olyckan som förändrade allt.

Reportrar: Dino Jasarovic och Frida Grönholm

Producent: Ingela Hydén

Ljudmix: Thor Andersson

Kanal: P4 Väst

Ansvarig utgivare: Peter Sundblad

Fri, 21 Apr 2023 15:00:00 GMT

Missionären som blev fångad i krigets Kongo

När strider bryter ut i Kongo-Brazzaville blir missionsarbetaren Lars Anders Larsson fast i ett gästhus som ligger vid frontlinjen. Nu måste han fly innan det är för sent.

Lars Anders Larsson reser 1997 till Kongo-Brazzaville för att hjälpa till att bygga upp landet som skakats av ett inbördeskrig. Hemma i Sverige har han fru och fyra barn.

Hela familjen har i omgångar rest till de båda Kongo-republikerna för att på Svenska missionsförbundets uppdrag jobba med bland annat hälsoprojekt. Lars Anders Larsson är van vid att hantera riskfyllda situationer. Men det han nu möter är farligare än något han tidigare upplevt.

Nya stridigheter blossar upp och det gästhus som Lars Anders bor på hamnar mitt i frontlinjen. Läget för Lars Anders och de andra som sökt skydd på gästhuset blir värre dag för dag, och han måste komma på ett sätt för dem att fly.

Programmet är gjort 2023.

Reporter: Niklas Storm
Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström
Slutmix: Elvira Björnfot

Thu, 13 Apr 2023 04:00:00 GMT

Flickan som överlevde fem koncentrationsläger

Hanna Dimitri var bara ett barn då hon hamnade i Auschwitz. Men inte för att hon var jude utan för att hon var rom. Hon blev fånge Z-4517 och räddades till Sverige av de vita bussarna.

Hannas Dimitris dotter Berith Kalander berättar den otroliga berättelsen om sin mamma som föddes i Polen och som barn förlorade hela sin familj i Förintelsen.

Överlevde fem koncentrationsläger

Hannas pappa och syskon avrättades av soldater i en skog i Polen och hon skickades sedan med sin lillasyster Anita, fem år, med boskapsvagn till Auschwitz. Där gasades hennes lillasyster ihjäl medan Hanna överlevde både Auschwitz och flera andra koncentrationsläger, bland andra Maidanek, Rechlin och Ravensbrück innan hon skickades för tvångsarbete i Nazitysklands vapenfabriker.

Kom med Vita bussarna

Vid krigsslutet lyckades Hanna som 14-åring komma med Röda Korsets hjälpaktion Vita bussarna till Sverige och registrerades som inresande i Malmö i början av maj 1945, som en av bara två räddade romer.

I Sverige gifte hon sig med Georg Dimitri, som var svensk rom från en tivolifamilj. Tillsammans fick de fyra barn och de levde större delen av livet i Malmberget i Norrbotten, där Georg så småningom fick jobb i gruvan.

Mattias Kalander, Beriths son, minns mormor Hanna med värme. Han har speciella minnen av när han och Hanna tillsammans tittade på Kung fu-filmer, som Hanna gillade att se.

– Jag tror hon gillade att se den lilla människans revansch mot ondskan, säger han.

Programmet är gjort 2023.

Reporter Lotta Malmstedt

Thu, 30 Mar 2023 04:00:00 GMT

Polisen som stal knark

I flera år stjäl polisen Martin Ekman beslagtagna droger på sitt jobb. Ingen vet att han missbrukar. Men kollegorna börjar bli misstänksamma och en dag gillrar de en fälla.

Det är när Martin inte nöjer sig med att stjäla enbart droger från förrådet med beslagtagna varor, utan även börjar stjäla värdesaker, som smycken, alkohol och pengar som misstankarna till slut riktas mot honom.

Den 19 december 2013 grips Martin Ekman på bar gärning av sina kollegor i polishuset i Örebro, då har han fickorna fulla med narkotikaklassade tabletter.

Han får sparken som polis och döms till ett års fängelse för bland annat grov stöld.

Det här är han egen berättelse om resan ner i avgrunden och vägen tillbaka.

Programmet är gjort 2022.

Reporter: Carina Galanou Ipsonius

Producent: Sofia Kottorp och Ola Hemström

Thu, 23 Mar 2023 05:00:00 GMT

Vasaloppskuppen

Med lösmustascher och skägg bestämde sig Britt Dohsé och Birgitta Westhed att nästla sig in i Vasaloppet 1978. Som kvinnor var de förbjudna att delta. Men de ville åka och skrev historia på kuppen.

Efter att gymnastikläraren Margit Nordin åkte Vasaloppet 1923 förbjöds kvinnligt deltagande. Det kunde vara farligt för den kvinnliga hälsan att delta, påstods det bland annat.

Men efter närmare sex decennier av förbud hände något i 1978 års Vasalopp som skulle komma att förändra historien. De båda motionärerna Britt Dohsé och Birgitta Westhed bestämde sig för att åka de nio milen utklädda till män. De skaffade lösskägg från Stadsteatern i Göteborg och anmälde sig i bekanta mäns namn.

– Jag tyckte det var sorgligt och bedrövligt att vi inte fick åka. Att klä ut sig var enda chansen att kunna delta, säger den idag 79-åriga Birgitta Westhed.

– Jag var förbannad, det var bara gubbar överallt som bestämde, säger 82-åriga Britt Dohsé.

Britts och Birgittas revolt 1978 skapade rubriker och bidrog till att kvinnorna till slut tilläts åka. I år är det 40 år sedan de nio milen mellan Sälen och Mora öppnades för kvinnor, då i klassen Öppet Spår. 1981 släpptes kvinnorna fram även i det ordinarie Vasaloppet.

Programmet är gjort 2019 av Martin Eriksson.

Birgitta Westhed dog året efter att denna dokumentär gjorts. Hon blev 80 år gammal.

Fler dokumentärer av Martin Eriksson hittar du nedan:

Sun, 05 Mar 2023 05:00:00 GMT

Nakna i mygghelvetet

Tre vänner antar en utmaning. Att försöka sitta nakna utomhus på Sveriges myggtätaste plats – i sex timmar. Ortsborna tycker de är tokiga. Myggplågan är värre än någonsin denna sommar. Ska de lyckas?

Sommaren 2009 är myggplågan olidlig i byn Bärrek i Gästrikland. I området kring nedre Dalälvens mynning gör myggen att företag flyttar, turisterna flyr och ortsborna håller sig inomhus.

På en rockfestival pratar tre kompisar från Valbo om mygghelvetet i Bärrek. De har hört ett rykte som säger att den som får tillräckligt många mygg-stick vid ett tillfälle sedan helt slipper klådan. Efter några öl bestämmer sig Johan Norbäck och hans två kompisar för att ta reda på om ryktet stämmer. De kallar det Operation Överdos.

Myggen skulle suga blod i sex timmar

En varm och solig sommardag åker de till Bärrek. De slår upp ett campingbord, tar av sig till bara kalsongerna och dukar upp med pussel, läsk och chips. Målet är att låta myggen suga blod från deras nakna kroppar i sex timmar. Ortsborna tycker de är galna och lokalpressenkommer för att se hur länge killarna står ut.

– Under arbetets gång blev det klart för mig att även om Valbokillarnas upptåg var dråpligt var myggplågan för ortsborna inget man skrattade åt. Och kampen mot myggen blev också något som jag bestämde mig för att skildra i den här berättelsen, säger Gustaf Wallinder som gjort dokumentären.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Gustaf Wallinder
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

P4 Dokumentär når du på P4dokumentar@sverigesradio.se

Thu, 23 Feb 2023 05:00:00 GMT

Att bygga sin egen kista

Den 88-årige snickaren Gunnar Jönsson har bestämt sig för att bygga sin egen kista. Barnen blir först förskräckta. Men sen börjar de fundera. Det gör även reportern Ola Hemström när hans pappa dör.

Hela sitt liv har han arbetat med trä. Nu vill 88-årige Gunnar Jönsson han göra sin egen kista. Barnen blir rädda men sen bestämmer de sig för att också beställa var sin kista. De enkla furukistorna uppe på logen blir allt fler. När Ola Hemströms egen far dör börjar han fundera. Ska han våga be Gunnar att bygga en kista åt en man som var Gunnars vän? Pappa Stigs kista.
Kan man göra så – låta bygga sig en egen kista?

En P4 Dokumentär av Ola Hemström gjord 2023.

Har tankar om det du hört? Hör av dig via mail till Ola.hemstrom@sverigesradio.se

Vilka krav finns om man bygger sin egen kista?

Wed, 08 Feb 2023 17:00:00 GMT

Eilert Pilarm: Elvis ande tog över min kropp

Eilert är tonåring när han upplever att Elvis Presleys ande tar över honom. Efter år av elchocker och tung medicinering bestämmer han sig för att driva ut anden. Genom att ställa sig på scenen.

Eilert Dahlberg blir Elvis från Husum

När Eilert Dahlberg är barn lyssnar han helst på frälsningssoldaten Lapp-Lisa och rockkungen Elvis Presley. Som 39-åring spelar han på eget bevåg in några kassettband med Elvis-covers och sedan tar det inte lång tid förrän inspelningarna hamnar hos radiojournalisten Tomas Tengby i Morgonpasset på P3. Radiolyssnarna älskar snabbt ”Husums Elvis” och hans säregna sätt att sjunga. Inte alltid rent men alltid med känsla och kärlek till Elvis. 

2001 är han Sveriges mest bokade artist och blir även känd i England och USA. En av våra mest märkliga framgångssagor.

Eilert Pilarm får elchocker

Men bakom framgångarna döljer sig en lång period av mörker då Eilert blir behandlad med både elchocker och tung medicinering. Han själv upplever det som om Elvis Presleys ande har tagit över hans kropp. Det enda sättet för honom att bli fri från anden är att ställa sig på scenen och sjunga Presley-låtar.

Alexander Arvidsson har mött Eilert idag 2023 och här talar Eilert ut om den mörka drivkraften bakom hans beslut att ställa sig på scenen som Elvis trots att många skrattat åt honom.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Alexander Arvidsson
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp

Thu, 26 Jan 2023 05:00:00 GMT

När valrossen Freya kom till byn

En valross har förirrat sig från Arktis till sommarhettan i Oslofjorden. Hon heter Freya och gillar att solbada på småbåtar. Hon blir sommarens stora snackis. Men också ett säkerhetsproblem.

En kylig marsdag får sommarpärlan Smögen besök av något så ovanligt som en 600 kilo tung valross. Magnus Sandberg stöter på det, han först tror är en gigantisk säl, på sin kvällspromenad och sätter sig på en armlängds avstånd från henne:
– Valrossen tyckte väl inte jag såg så skräckinjagande ut för jag var ingen isbjörn eller någonting liknande, berättar han om när han blev sittande helt ensam med valrossen i över en timme.

Hon heter Freya och är en ung valrosshona. Hon sicksackar mellan Norge och Sverige och besöker även Strömstad.

Valrossen Freya skapar uppståndelse

Jag trodde inte mina ögon, berättar Rose-Marie Hansson som genast ringer till sin väninna Carina.
– Du får slänga allt och komma för det här måste du bara få uppleva, nästan skriker hon.

Den i vattnet graciösa men på land lite klumpiga valrossen skapar stor uppståndelse. Hon tar sig upp på fritidsbåtar, lapar sol och tuggar på inredningen. Freya blir snabbt en attraktion och media från hela världen rapporterar om henne. 

Rune Aae, högskolelärare och doktorand i biologi, forskar egentligen på fiskgjusar men råkar tidigt bli medias “valrossexpert” och innan sommaren är över har han gett 400 intervjuer med nyhetsredaktioner från hela världen. 

– Jag fick inte gjort något annat. Telefonen var varm hela tiden. Mediatrycket har varit bortom allt förnuft, skrattar Rune.

Valrossen Freya ses som ett samhällsproblem

Badgästerna låter inte Freya vara i fred och många vill gärna ta en selfie med valrossen. En del människor går till och med ner i vattnet trots att Freya är i närheten. Vid flera tillfällen jagas badande människor upp ur vattnet av rovdjuret.
– Jag försökte stoppa folk själv men det tog bara några sekunder så var de lika nära igen. Jag fick en sån obehagskänsla att jag tillslut valde att ringa polisen, säger Olav Dövik, till vardags kriminalreporter på NRK.

Det norska Fiskeridirektoratet gör nu observationer som visar att att det finns stor risk för både människor att komma till skada och frågan om avlivning av Freya seglar upp.

Medverkande:
Magnus Sandberg, boende på Smögen
Rune Aae, högskolelärare och doktorand i naturvetenskap vid universitetet i Sørøst-Norge
Carina Westersund, boende i Strömstad
Rose-Marie Hansson, boende i Strömstad
Olav Dövik, kriminalreporter på NRK
Tone Fiskeseth, boende i Oslo
Christian Ytteborg, marinachef Kongen marina
Thea och Osmun, skolelever i Moss
Astri Tonian, konstnär och skulptör

Dokumentären är gjord 2022.

En dokumentär av: Kalle Wannerskog och Emil Östlund
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström

Wed, 11 Jan 2023 15:00:00 GMT

John Bauer och Ester Ellqvist – en mörk kärlekssaga: Del 3/3 | Undergången

Del 3. Lille Putte föds och äktenskapet får ny luft. Men livet i skogen fungerar inte och paret beslutar sig för att starta om i Stockholm. Men mörkret växer i John och resan slutar i katastrof.

Ester Ellqvist och John Bauer möts på Konstakademin

När de möts på Konstakademin i Stockholm är Ester Ellqvist är en sprudlande och frispråkig stadsmänniska omgiven av beundrare. John Bauer är en begåvad skogsromantiker. Men med vacklande självtillit. Båda ses som konstnärer med en lovande framtid. Det som börjar som en vänskap mellan två starka personligheter utvecklas sakta till något annat.

John Bauer har rönt stora framgångar med sina illustrationer av sagoboksserien Bland Tomtar och Troll. Fotografierna av Ester blir grunden till prinsessan Tuvstarr i böckerna. Och trollens ansikten skvallrar om likheten med konstnären själv och den svärta han bär på.  
”Ömsom är jag troll, ömsom är jag människa”, säger han själv.

Flytten till skogarna i Tomtar och troll

Skogen är tidigt Johns tillflykt och där föds den bildvärld som kommit att bli synonym med troll och skogsväsenden i svensk sagolitteratur. Men när nu Ester och John som gifta har återvänt och slagit sig ner i de skogar som varit hans börjar har mörkret börjat sänka sig över John. Ester är ensam kvar med sonen i hemmet under Johns många resor. Johns tvivel på sin egen förmåga fortsätter att växa.

Pressen ökar

Efter ett missfall föds sonen Putte och John och Esters äktenskap får nytt liv. Men pressen på John att leverera sina berömda teckningar av troll och prinsessor fortsätter. Han känner sig alltmer fångad i den bildvärld han själv skapat.

En serie i tre delar om Ester och John Bauer från P4 Dokumentär.

Breven från John Bauer lästes av Malte Nordlöf.
Breven från Ester Ellqvist lästes av Emelie Bredmar.
Ett speciellt tack till Sarah Billengren, Patricia Monroy och Pauline Beinö på Jönköpings läns museum och museets arbete med att lyfta fram och digitalisera John och Esters brevväxling.

Utställningen Följa John vid Jönköpings läns museum.

Tack också till John och Esters släktingar Margaretha Blomberg Bauer och Staffan Ellqvist, och till arkeologen Lotta Mejsholm.

Reporter Cecilia Ohlèn.
Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp.
Ljudmix Olle Sjöström.

Vill du komma i kontakt med redaktionen, maila P4dokumentar@sverigesradio.se

Tue, 20 Dec 2022 16:00:00 GMT

John Bauer och Ester Ellqvist – en mörk kärlekssaga: Del 2/3 Prinsessan i trollskogen

Del 2. John och Ester har efter många tvivel gift sig. Nu flyttar de till Johns skogar i Småland, där troll och sagoväsen gömmer sig bakom varje sten. Men mörkret börjar krypa sig in i deras hem.

Ester Ellqvist och John Bauer möts på Konstakademin

Ester Ellqvist och John Bauer möts på Konstakademin i Stockholm. Hon en sprudlande och frispråkig stadsmänniska omgiven av beundrare. Han en begåvad skogsromantiker. Men med vacklande självtillit. Båda ses som konstnärer med en lovande framtid. Det som började som en vänskap mellan två starka personligheter utvecklas sakta till något annat.

För John Bauer börjar nu framgångarna med illustrationerna av sagoboksserien Tomtar och Troll. Fotografierna av Ester blir grunden till prinsessan Tuvstarr i böckerna.

Flytten till skogarna i Tomtar och troll

De är i Johns barndomsskogar den bildvärld föds som kommit att bli synonym med troll och skogsväsenden i svensk sagolitteratur. Men när Ester och John som gifta nu återvänder och slår sig ner där börjar mörkret sänka sig över John.

”Ömsom är jag John Bauer, ömsom är jag trollet” säger han själv.

Ester blir ensam kvar med sonen i hemmet under Johns många resor.
För John blir arbetet allt intensivare i takt med framgångarna och hans tvivel på sin egen förmåga växer.

Då händer det som inte får hända.

En serie i tre delar om Ester och John Bauer från P4 Dokumentär.

Breven från John Bauer lästes av Malte Nordlöf.
Breven från Ester Ellqvist lästes av Emelie Bredmar.
Ett speciellt tack till Sarah Billengren, Patricia Monroy och Pauline Beinö på Jönköpings läns museum och museets arbete med att lyfta fram och digitalisera John och Esters brevväxling.
Utställningen Följa John vid Jönköpings läns museum.

Tack också till John och Esters släktingar Margaretha Blomberg Bauer och Staffan Ellqvist, och till arkeologen Lotta Mejsholm.

Reporter Cecilia Ohlèn.
Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp.
Ljudmix Olle Sjöström.

Vill du komma i kontakt med redaktionen, maila P4dokumentar@sverigesradio.se

Thu, 15 Dec 2022 05:02:00 GMT

John Bauer och Ester Ellqvist – en mörk kärlekssaga: Del 1/3 | Kärlek på Akademin

Del 1. John och Ester är båda lovande konstnärer när de möts på Konstakademin 1900. Hon en sprudlande stadsmänniska – han en begåvad skogsromantiker som slåss med tvivlen på sin egen förmåga.

Ester Ellqvist och John Bauer möts på Konstakademin

Ester Ellqvist och John Bauer är båda elever som sticker ut på Konstakademin. Hon en sprudlande, frispråkig och vacker stadsmänniska, omgiven av beundrare. Han en begåvad skogsromantiker, men med vacklande självtillit. Båda ses som konstnärer med en lovande framtid. Det som börjar som en vänskap mellan två starka personligheter utvecklas sakta till något annat.

Skogarna i Bland Tomtar och troll

Skogen är John tillflykt i barndomen och där föds den bildvärld som kommit att bli synonym med troll och skogsväsenden i svensk sagolitteratur. Framgångarna med sagoboksserien Bland tomtar och troll väntar i framtiden. Men när Ester och John som nygifta återvänder till Småland och slår sig ner vid sjön Bunn utanför Gränna börjar mörkret sänka sig över John.

En serie i tre delar om Ester och John Bauer från P4 Dokumentär.

Breven från John Bauer lästes av Malte Nordlöf.
Breven från Ester Ellqvist lästes av Emelie Bredmar.
Brevet från Elna lästes av Ulla de Verdier.
Kurskamratens memoarer lästes av Mattias Pleijel.

Ett speciellt tack till Sarah Billengren, Patricia Monroy och Pauline Beinö på Jönköpings läns museum och till John och Esters släktingar Margaretha Blomberg Bauer och Staffan Ellqvist.

Utställningen Följa John vid Jönköpings läns museum.

Reporter Cecilia Ohlèn.
Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp.
Ljudmix Olle Sjöström.

Vill du komma i kontakt med redaktionen, maila P4dokumentar@sverigesradio.se

.

Sat, 24 Dec 2022 13:03:00 GMT

Harald Treutiger och Trollkarlsupproret

1993 lanserar SVT en ny TV-idé. TV-stjärnan Harald Treutiger ska avslöja trolleritricks – på bästa sändningstid. Men trollkarlarna blir ursinniga. Magin är hotad och nu blåser det till strid.

Rena Rama Sanningen fick Harald Treutiger att drabbas av trollkarlarnas ilska

Magin är hotad, menar trollkarlarna, och riktar sina trollstavar mot programledaren Harald Treutiger. TV-programmet ska avslöja tricken bakom trollkarlarnas magi.

När ”Rena Rama Sanningen”, trots kritiken, får premiär i rutan når magikernas känslor orkanstyrka. Dåtidens stora TV-stjärna, Harald Treutiger, får till och med ta emot mordhot. Men när giljotinen ska testas i programmet så händer något.

Denna P4 Dokumentär är producerad 2022 av Gustaf Wallinder.

Producenter är Sofia Kottorp och Ola Hemström.

P4dokumentar@sverigesradio.se

Thu, 17 Nov 2022 05:03:00 GMT

Dödlig kollision på Kattegatt

Det är årets sista natt 1963. Ångaren är omsvept av tjock dimma. Då skriker plötsligt utkiken att han ser ljus i tjockan! Men på radarn syns ingenting. Gösta Bågenholm berättar om skeppets sista resa.

Kapten Gösta Bågenholm berättar historien om ett av de 852 vrak som döljer sig på botten i Kattegatt. Den franske ångaren Capitaine Louis Malbert kolliderar på nyårsnatten 1963 med ett okänt fartyg i dimman på Kattegatt. Nu inleds en kapplöpning mot klockan för att hinna fram till Lilla Middelgrund och grundsätta det skadade skeppet. Ska kapten Joseph Huet hinna rädda sitt skepp och till vilket pris?

Gösta är också aktuell med en ny bok inspirerad av hans radioberättande. ”Sailors Grave” heter den.

Detta är en omarbetade version av ett tidigare avsnitt av P1-serien Min berättelse där du kan höra fler berättelser av Gösta Bågenholm.

Vill du höra av dig med en hälsning till Gösta Bågenholm kan du maila till P4 Dokumentärs producent, Ola Hemström, på ola.hemstrom@sverigesradio.se

Fri, 11 Nov 2022 05:03:00 GMT

Den långa jakten på Iggy Pop

Lena Nordlund blir helt golvad av Iggy Pop när hon ser honom på konsert 1986. Som journalist bestämmer hon sig för att få en intervju med Iggy. Men det tar tio år och många mail innan det blir ett ja.

Iggy Pop – punkens gudfader

Iggy Pop har kallats punkens gudfader och är känd för sitt samarbete med rockbandet The Stooges och David Bowie.

För Lena Nordlund är Iggy Pop sällskapet i radio när hon lagar mat och en långvarig artistförälskelse. Nu ska hon äntligen få träffa honom både som fan och vetenskapsjournalist.

Iggy Pop är också en stor inspiration för att aldrig ge upp – en artist som hade många motgångar i början, men hela tiden kämpade på.

20 oktober 2022 tilldelades Lena Nordlund branschpriset Guldörat för intervjun med Iggy Pop i kategorin Årets Intervju.

Programmet gjordes 2022

Reporter: Lena Nordlund
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström

Thu, 20 Oct 2022 10:03:00 GMT

The long chase for Iggy Pop

Lena Nordlund is completely bowled over by Iggy Pop when she sees him in concert in 1986. Later, as a journalist she decides to get an interview with him. But it takes ten years before she gets a yes.

Iggy Pop has been called the godfather of punk and is known for wild live performances. And also for his shirtless body, his time in the band the Stooges and his cooperation with David Bowie.

For Lena he´s also a company on the radio while she´s cooking at home, and she has a long lasting love for his music and artistry. Now, at last, she will meet him, both as the fan she is, and as a science journalist.

Iggy Pop is also a big inspiration to never give up – a musician who went through many hardships in the beginning of his career, but always kept going.

In October 20, 2022, Lena Nordlund received the Swedish radio award Guldörat (the Golden Ear), “Interview of the year”  for her interview with Iggy Pop. The documentary was made in 2022.

Reporter: Lena Nordlund
Producers: Ola Hemström and Sofia Kottorp
Final mix: Olle Sjöström

Sat, 29 Oct 2022 10:03:00 GMT

Dinosauriejägaren

Den polske paleontologen Grzegorz Niedwiedzki flyttar till kärleken i Sverige, ett land utan dinosauriefynd. Men så sätter han spaden i marken och upptäckten förändrar allt.

Grzegorz Niedźwiedzki intresserar sig för fossil redan som barn. Och som student träffar han sitt livs kärlek, Kasia, på en forskarkonferens. Men när Kasia flyttar till Sverige för att forska vid Uppsala Universitet hamnar Grzegorz i ett dilemma. Ska han ge upp sin dinosaurieforskning i Polen och flytta till Kasia i Uppsala eller göra karriär i Polen?

När han till slut väljer kärleken och kommer till Sverige börjar han leta dinosaurieben i Skåne trots att många före honom har gett upp. Ingen har någonsin hittat stora ben från enorma köttätande dinosaurier i Sverige.

200 miljoner år gamla dinosaurieben hittas i Sverige

Men efter många långa timmar i skogarna hittar Grzegorz ben som får hela forskarvärlden att dra efter andan. Och det visar sig att den polska paleontologen vänder upp och ner på föreställningen om när de stora dinosaurierna levde på vår jord.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Monika Titor
Producenter: Niklas Storm och Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

Thu, 27 Apr 2023 04:00:00 GMT

PODDTIPS: P4 Story – Ludde älskade A-traktorer

Om du gillar P4 Dokumentär kanske du gillar P4 Story! Det här avsnittet handlar om 13-åriga Ludde som är med om en olycka i en trimmad a-traktor.

P4 Väst har granskat hur Transportstyrelsen, bara månader efter olyckan, inleder arbetet med en hårt kritiserad regeländring som leder till fler manipulerade a-traktorer på vägarna.

Snart tre år har gått sedan kraschen, nu berättar Ludde och hans mamma Petra för första gången om olyckan som förändrade allt.

Reportrar: Dino Jasarovic och Frida Grönholm

Producent: Ingela Hydén

Ljudmix: Thor Andersson

Kanal: P4 Väst

Ansvarig utgivare: Peter Sundblad

Fri, 21 Apr 2023 15:00:00 GMT

Missionären som blev fångad i krigets Kongo

När strider bryter ut i Kongo-Brazzaville blir missionsarbetaren Lars Anders Larsson fast i ett gästhus som ligger vid frontlinjen. Nu måste han fly innan det är för sent.

Lars Anders Larsson reser 1997 till Kongo-Brazzaville för att hjälpa till att bygga upp landet som skakats av ett inbördeskrig. Hemma i Sverige har han fru och fyra barn.

Hela familjen har i omgångar rest till de båda Kongo-republikerna för att på Svenska missionsförbundets uppdrag jobba med bland annat hälsoprojekt. Lars Anders Larsson är van vid att hantera riskfyllda situationer. Men det han nu möter är farligare än något han tidigare upplevt.

Nya stridigheter blossar upp och det gästhus som Lars Anders bor på hamnar mitt i frontlinjen. Läget för Lars Anders och de andra som sökt skydd på gästhuset blir värre dag för dag, och han måste komma på ett sätt för dem att fly.

Programmet är gjort 2023.

Reporter: Niklas Storm
Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström
Slutmix: Elvira Björnfot

Thu, 13 Apr 2023 04:00:00 GMT

Flickan som överlevde fem koncentrationsläger

Hanna Dimitri var bara ett barn då hon hamnade i Auschwitz. Men inte för att hon var jude utan för att hon var rom. Hon blev fånge Z-4517 och räddades till Sverige av de vita bussarna.

Hannas Dimitris dotter Berith Kalander berättar den otroliga berättelsen om sin mamma som föddes i Polen och som barn förlorade hela sin familj i Förintelsen.

Överlevde fem koncentrationsläger

Hannas pappa och syskon avrättades av soldater i en skog i Polen och hon skickades sedan med sin lillasyster Anita, fem år, med boskapsvagn till Auschwitz. Där gasades hennes lillasyster ihjäl medan Hanna överlevde både Auschwitz och flera andra koncentrationsläger, bland andra Maidanek, Rechlin och Ravensbrück innan hon skickades för tvångsarbete i Nazitysklands vapenfabriker.

Kom med Vita bussarna

Vid krigsslutet lyckades Hanna som 14-åring komma med Röda Korsets hjälpaktion Vita bussarna till Sverige och registrerades som inresande i Malmö i början av maj 1945, som en av bara två räddade romer.

I Sverige gifte hon sig med Georg Dimitri, som var svensk rom från en tivolifamilj. Tillsammans fick de fyra barn och de levde större delen av livet i Malmberget i Norrbotten, där Georg så småningom fick jobb i gruvan.

Mattias Kalander, Beriths son, minns mormor Hanna med värme. Han har speciella minnen av när han och Hanna tillsammans tittade på Kung fu-filmer, som Hanna gillade att se.

– Jag tror hon gillade att se den lilla människans revansch mot ondskan, säger han.

Programmet är gjort 2023.

Reporter Lotta Malmstedt

Thu, 30 Mar 2023 04:00:00 GMT

Polisen som stal knark

I flera år stjäl polisen Martin Ekman beslagtagna droger på sitt jobb. Ingen vet att han missbrukar. Men kollegorna börjar bli misstänksamma och en dag gillrar de en fälla.

Det är när Martin inte nöjer sig med att stjäla enbart droger från förrådet med beslagtagna varor, utan även börjar stjäla värdesaker, som smycken, alkohol och pengar som misstankarna till slut riktas mot honom.

Den 19 december 2013 grips Martin Ekman på bar gärning av sina kollegor i polishuset i Örebro, då har han fickorna fulla med narkotikaklassade tabletter.

Han får sparken som polis och döms till ett års fängelse för bland annat grov stöld.

Det här är han egen berättelse om resan ner i avgrunden och vägen tillbaka.

Programmet är gjort 2022.

Reporter: Carina Galanou Ipsonius

Producent: Sofia Kottorp och Ola Hemström

Thu, 23 Mar 2023 05:00:00 GMT

Vasaloppskuppen

Med lösmustascher och skägg bestämde sig Britt Dohsé och Birgitta Westhed att nästla sig in i Vasaloppet 1978. Som kvinnor var de förbjudna att delta. Men de ville åka och skrev historia på kuppen.

Efter att gymnastikläraren Margit Nordin åkte Vasaloppet 1923 förbjöds kvinnligt deltagande. Det kunde vara farligt för den kvinnliga hälsan att delta, påstods det bland annat.

Men efter närmare sex decennier av förbud hände något i 1978 års Vasalopp som skulle komma att förändra historien. De båda motionärerna Britt Dohsé och Birgitta Westhed bestämde sig för att åka de nio milen utklädda till män. De skaffade lösskägg från Stadsteatern i Göteborg och anmälde sig i bekanta mäns namn.

– Jag tyckte det var sorgligt och bedrövligt att vi inte fick åka. Att klä ut sig var enda chansen att kunna delta, säger den idag 79-åriga Birgitta Westhed.

– Jag var förbannad, det var bara gubbar överallt som bestämde, säger 82-åriga Britt Dohsé.

Britts och Birgittas revolt 1978 skapade rubriker och bidrog till att kvinnorna till slut tilläts åka. I år är det 40 år sedan de nio milen mellan Sälen och Mora öppnades för kvinnor, då i klassen Öppet Spår. 1981 släpptes kvinnorna fram även i det ordinarie Vasaloppet.

Programmet är gjort 2019 av Martin Eriksson.

Birgitta Westhed dog året efter att denna dokumentär gjorts. Hon blev 80 år gammal.

Fler dokumentärer av Martin Eriksson hittar du nedan:

Sun, 05 Mar 2023 05:00:00 GMT

Nakna i mygghelvetet

Tre vänner antar en utmaning. Att försöka sitta nakna utomhus på Sveriges myggtätaste plats – i sex timmar. Ortsborna tycker de är tokiga. Myggplågan är värre än någonsin denna sommar. Ska de lyckas?

Sommaren 2009 är myggplågan olidlig i byn Bärrek i Gästrikland. I området kring nedre Dalälvens mynning gör myggen att företag flyttar, turisterna flyr och ortsborna håller sig inomhus.

På en rockfestival pratar tre kompisar från Valbo om mygghelvetet i Bärrek. De har hört ett rykte som säger att den som får tillräckligt många mygg-stick vid ett tillfälle sedan helt slipper klådan. Efter några öl bestämmer sig Johan Norbäck och hans två kompisar för att ta reda på om ryktet stämmer. De kallar det Operation Överdos.

Myggen skulle suga blod i sex timmar

En varm och solig sommardag åker de till Bärrek. De slår upp ett campingbord, tar av sig till bara kalsongerna och dukar upp med pussel, läsk och chips. Målet är att låta myggen suga blod från deras nakna kroppar i sex timmar. Ortsborna tycker de är galna och lokalpressenkommer för att se hur länge killarna står ut.

– Under arbetets gång blev det klart för mig att även om Valbokillarnas upptåg var dråpligt var myggplågan för ortsborna inget man skrattade åt. Och kampen mot myggen blev också något som jag bestämde mig för att skildra i den här berättelsen, säger Gustaf Wallinder som gjort dokumentären.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Gustaf Wallinder
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

P4 Dokumentär når du på P4dokumentar@sverigesradio.se

Thu, 23 Feb 2023 05:00:00 GMT

Att bygga sin egen kista

Den 88-årige snickaren Gunnar Jönsson har bestämt sig för att bygga sin egen kista. Barnen blir först förskräckta. Men sen börjar de fundera. Det gör även reportern Ola Hemström när hans pappa dör.

Hela sitt liv har han arbetat med trä. Nu vill 88-årige Gunnar Jönsson han göra sin egen kista. Barnen blir rädda men sen bestämmer de sig för att också beställa var sin kista. De enkla furukistorna uppe på logen blir allt fler. När Ola Hemströms egen far dör börjar han fundera. Ska han våga be Gunnar att bygga en kista åt en man som var Gunnars vän? Pappa Stigs kista.
Kan man göra så – låta bygga sig en egen kista?

En P4 Dokumentär av Ola Hemström gjord 2023.

Har tankar om det du hört? Hör av dig via mail till Ola.hemstrom@sverigesradio.se

Vilka krav finns om man bygger sin egen kista?

Wed, 08 Feb 2023 17:00:00 GMT

Eilert Pilarm: Elvis ande tog över min kropp

Eilert är tonåring när han upplever att Elvis Presleys ande tar över honom. Efter år av elchocker och tung medicinering bestämmer han sig för att driva ut anden. Genom att ställa sig på scenen.

Eilert Dahlberg blir Elvis från Husum

När Eilert Dahlberg är barn lyssnar han helst på frälsningssoldaten Lapp-Lisa och rockkungen Elvis Presley. Som 39-åring spelar han på eget bevåg in några kassettband med Elvis-covers och sedan tar det inte lång tid förrän inspelningarna hamnar hos radiojournalisten Tomas Tengby i Morgonpasset på P3. Radiolyssnarna älskar snabbt ”Husums Elvis” och hans säregna sätt att sjunga. Inte alltid rent men alltid med känsla och kärlek till Elvis. 

2001 är han Sveriges mest bokade artist och blir även känd i England och USA. En av våra mest märkliga framgångssagor.

Eilert Pilarm får elchocker

Men bakom framgångarna döljer sig en lång period av mörker då Eilert blir behandlad med både elchocker och tung medicinering. Han själv upplever det som om Elvis Presleys ande har tagit över hans kropp. Det enda sättet för honom att bli fri från anden är att ställa sig på scenen och sjunga Presley-låtar.

Alexander Arvidsson har mött Eilert idag 2023 och här talar Eilert ut om den mörka drivkraften bakom hans beslut att ställa sig på scenen som Elvis trots att många skrattat åt honom.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Alexander Arvidsson
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp

Thu, 26 Jan 2023 05:00:00 GMT

När valrossen Freya kom till byn

En valross har förirrat sig från Arktis till sommarhettan i Oslofjorden. Hon heter Freya och gillar att solbada på småbåtar. Hon blir sommarens stora snackis. Men också ett säkerhetsproblem.

En kylig marsdag får sommarpärlan Smögen besök av något så ovanligt som en 600 kilo tung valross. Magnus Sandberg stöter på det, han först tror är en gigantisk säl, på sin kvällspromenad och sätter sig på en armlängds avstånd från henne:
– Valrossen tyckte väl inte jag såg så skräckinjagande ut för jag var ingen isbjörn eller någonting liknande, berättar han om när han blev sittande helt ensam med valrossen i över en timme.

Hon heter Freya och är en ung valrosshona. Hon sicksackar mellan Norge och Sverige och besöker även Strömstad.

Valrossen Freya skapar uppståndelse

Jag trodde inte mina ögon, berättar Rose-Marie Hansson som genast ringer till sin väninna Carina.
– Du får slänga allt och komma för det här måste du bara få uppleva, nästan skriker hon.

Den i vattnet graciösa men på land lite klumpiga valrossen skapar stor uppståndelse. Hon tar sig upp på fritidsbåtar, lapar sol och tuggar på inredningen. Freya blir snabbt en attraktion och media från hela världen rapporterar om henne. 

Rune Aae, högskolelärare och doktorand i biologi, forskar egentligen på fiskgjusar men råkar tidigt bli medias “valrossexpert” och innan sommaren är över har han gett 400 intervjuer med nyhetsredaktioner från hela världen. 

– Jag fick inte gjort något annat. Telefonen var varm hela tiden. Mediatrycket har varit bortom allt förnuft, skrattar Rune.

Valrossen Freya ses som ett samhällsproblem

Badgästerna låter inte Freya vara i fred och många vill gärna ta en selfie med valrossen. En del människor går till och med ner i vattnet trots att Freya är i närheten. Vid flera tillfällen jagas badande människor upp ur vattnet av rovdjuret.
– Jag försökte stoppa folk själv men det tog bara några sekunder så var de lika nära igen. Jag fick en sån obehagskänsla att jag tillslut valde att ringa polisen, säger Olav Dövik, till vardags kriminalreporter på NRK.

Det norska Fiskeridirektoratet gör nu observationer som visar att att det finns stor risk för både människor att komma till skada och frågan om avlivning av Freya seglar upp.

Medverkande:
Magnus Sandberg, boende på Smögen
Rune Aae, högskolelärare och doktorand i naturvetenskap vid universitetet i Sørøst-Norge
Carina Westersund, boende i Strömstad
Rose-Marie Hansson, boende i Strömstad
Olav Dövik, kriminalreporter på NRK
Tone Fiskeseth, boende i Oslo
Christian Ytteborg, marinachef Kongen marina
Thea och Osmun, skolelever i Moss
Astri Tonian, konstnär och skulptör

Dokumentären är gjord 2022.

En dokumentär av: Kalle Wannerskog och Emil Östlund
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström

Wed, 11 Jan 2023 15:00:00 GMT

John Bauer och Ester Ellqvist – en mörk kärlekssaga: Del 3/3 | Undergången

Del 3. Lille Putte föds och äktenskapet får ny luft. Men livet i skogen fungerar inte och paret beslutar sig för att starta om i Stockholm. Men mörkret växer i John och resan slutar i katastrof.

Ester Ellqvist och John Bauer möts på Konstakademin

När de möts på Konstakademin i Stockholm är Ester Ellqvist är en sprudlande och frispråkig stadsmänniska omgiven av beundrare. John Bauer är en begåvad skogsromantiker. Men med vacklande självtillit. Båda ses som konstnärer med en lovande framtid. Det som börjar som en vänskap mellan två starka personligheter utvecklas sakta till något annat.

John Bauer har rönt stora framgångar med sina illustrationer av sagoboksserien Bland Tomtar och Troll. Fotografierna av Ester blir grunden till prinsessan Tuvstarr i böckerna. Och trollens ansikten skvallrar om likheten med konstnären själv och den svärta han bär på.  
”Ömsom är jag troll, ömsom är jag människa”, säger han själv.

Flytten till skogarna i Tomtar och troll

Skogen är tidigt Johns tillflykt och där föds den bildvärld som kommit att bli synonym med troll och skogsväsenden i svensk sagolitteratur. Men när nu Ester och John som gifta har återvänt och slagit sig ner i de skogar som varit hans börjar har mörkret börjat sänka sig över John. Ester är ensam kvar med sonen i hemmet under Johns många resor. Johns tvivel på sin egen förmåga fortsätter att växa.

Pressen ökar

Efter ett missfall föds sonen Putte och John och Esters äktenskap får nytt liv. Men pressen på John att leverera sina berömda teckningar av troll och prinsessor fortsätter. Han känner sig alltmer fångad i den bildvärld han själv skapat.

En serie i tre delar om Ester och John Bauer från P4 Dokumentär.

Breven från John Bauer lästes av Malte Nordlöf.
Breven från Ester Ellqvist lästes av Emelie Bredmar.
Ett speciellt tack till Sarah Billengren, Patricia Monroy och Pauline Beinö på Jönköpings läns museum och museets arbete med att lyfta fram och digitalisera John och Esters brevväxling.

Utställningen Följa John vid Jönköpings läns museum.

Tack också till John och Esters släktingar Margaretha Blomberg Bauer och Staffan Ellqvist, och till arkeologen Lotta Mejsholm.

Reporter Cecilia Ohlèn.
Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp.
Ljudmix Olle Sjöström.

Vill du komma i kontakt med redaktionen, maila P4dokumentar@sverigesradio.se

Tue, 20 Dec 2022 16:00:00 GMT

John Bauer och Ester Ellqvist – en mörk kärlekssaga: Del 2/3 Prinsessan i trollskogen

Del 2. John och Ester har efter många tvivel gift sig. Nu flyttar de till Johns skogar i Småland, där troll och sagoväsen gömmer sig bakom varje sten. Men mörkret börjar krypa sig in i deras hem.

Ester Ellqvist och John Bauer möts på Konstakademin

Ester Ellqvist och John Bauer möts på Konstakademin i Stockholm. Hon en sprudlande och frispråkig stadsmänniska omgiven av beundrare. Han en begåvad skogsromantiker. Men med vacklande självtillit. Båda ses som konstnärer med en lovande framtid. Det som började som en vänskap mellan två starka personligheter utvecklas sakta till något annat.

För John Bauer börjar nu framgångarna med illustrationerna av sagoboksserien Tomtar och Troll. Fotografierna av Ester blir grunden till prinsessan Tuvstarr i böckerna.

Flytten till skogarna i Tomtar och troll

De är i Johns barndomsskogar den bildvärld föds som kommit att bli synonym med troll och skogsväsenden i svensk sagolitteratur. Men när Ester och John som gifta nu återvänder och slår sig ner där börjar mörkret sänka sig över John.

”Ömsom är jag John Bauer, ömsom är jag trollet” säger han själv.

Ester blir ensam kvar med sonen i hemmet under Johns många resor.
För John blir arbetet allt intensivare i takt med framgångarna och hans tvivel på sin egen förmåga växer.

Då händer det som inte får hända.

En serie i tre delar om Ester och John Bauer från P4 Dokumentär.

Breven från John Bauer lästes av Malte Nordlöf.
Breven från Ester Ellqvist lästes av Emelie Bredmar.
Ett speciellt tack till Sarah Billengren, Patricia Monroy och Pauline Beinö på Jönköpings läns museum och museets arbete med att lyfta fram och digitalisera John och Esters brevväxling.
Utställningen Följa John vid Jönköpings läns museum.

Tack också till John och Esters släktingar Margaretha Blomberg Bauer och Staffan Ellqvist, och till arkeologen Lotta Mejsholm.

Reporter Cecilia Ohlèn.
Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp.
Ljudmix Olle Sjöström.

Vill du komma i kontakt med redaktionen, maila P4dokumentar@sverigesradio.se

Thu, 15 Dec 2022 05:02:00 GMT

John Bauer och Ester Ellqvist – en mörk kärlekssaga: Del 1/3 | Kärlek på Akademin

Del 1. John och Ester är båda lovande konstnärer när de möts på Konstakademin 1900. Hon en sprudlande stadsmänniska – han en begåvad skogsromantiker som slåss med tvivlen på sin egen förmåga.

Ester Ellqvist och John Bauer möts på Konstakademin

Ester Ellqvist och John Bauer är båda elever som sticker ut på Konstakademin. Hon en sprudlande, frispråkig och vacker stadsmänniska, omgiven av beundrare. Han en begåvad skogsromantiker, men med vacklande självtillit. Båda ses som konstnärer med en lovande framtid. Det som börjar som en vänskap mellan två starka personligheter utvecklas sakta till något annat.

Skogarna i Bland Tomtar och troll

Skogen är John tillflykt i barndomen och där föds den bildvärld som kommit att bli synonym med troll och skogsväsenden i svensk sagolitteratur. Framgångarna med sagoboksserien Bland tomtar och troll väntar i framtiden. Men när Ester och John som nygifta återvänder till Småland och slår sig ner vid sjön Bunn utanför Gränna börjar mörkret sänka sig över John.

En serie i tre delar om Ester och John Bauer från P4 Dokumentär.

Breven från John Bauer lästes av Malte Nordlöf.
Breven från Ester Ellqvist lästes av Emelie Bredmar.
Brevet från Elna lästes av Ulla de Verdier.
Kurskamratens memoarer lästes av Mattias Pleijel.

Ett speciellt tack till Sarah Billengren, Patricia Monroy och Pauline Beinö på Jönköpings läns museum och till John och Esters släktingar Margaretha Blomberg Bauer och Staffan Ellqvist.

Utställningen Följa John vid Jönköpings läns museum.

Reporter Cecilia Ohlèn.
Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp.
Ljudmix Olle Sjöström.

Vill du komma i kontakt med redaktionen, maila P4dokumentar@sverigesradio.se

.

Sat, 24 Dec 2022 13:03:00 GMT

Mannen utan minne

En amerikan vaknar upp på ett sjukhus i Kalifornien, och kan bara prata svenska. Han kommer att kallas Mannen utan minne, och hamnar till slut i Uddevalla, hemma hos Eva Espling.

Sommaren 2013 briserar historien om amerikanen Michael Boatwright. Medier runt om i världen rapporterar att han har hittats medvetslös på ett motell i Kalifornien. Han minns inget av sitt tidigare liv, och nu försöker man pussla ihop hans historia.

Hemma i Uddevalla sitter Eva Espling. Hon känner igen mannen på bilderna som kablas ut. Hon var förälskad i honom när hon var ung.

Nu ringer Eva och säger att hon känner honom. Det blir början på en spännande och omskakande historia.

Programmet är gjort av Tomas Magnusson.

Thu, 01 Dec 2022 05:00:00 GMT

Harald Treutiger och Trollkarlsupproret

1993 lanserar SVT en ny TV-idé. TV-stjärnan Harald Treutiger ska avslöja trolleritricks – på bästa sändningstid. Men trollkarlarna blir ursinniga. Magin är hotad och nu blåser det till strid.

Rena Rama Sanningen fick Harald Treutiger att drabbas av trollkarlarnas ilska

Magin är hotad, menar trollkarlarna, och riktar sina trollstavar mot programledaren Harald Treutiger. TV-programmet ska avslöja tricken bakom trollkarlarnas magi.

När ”Rena Rama Sanningen”, trots kritiken, får premiär i rutan når magikernas känslor orkanstyrka. Dåtidens stora TV-stjärna, Harald Treutiger, får till och med ta emot mordhot. Men när giljotinen ska testas i programmet så händer något.

Denna P4 Dokumentär är producerad 2022 av Gustaf Wallinder.

Producenter är Sofia Kottorp och Ola Hemström.

P4dokumentar@sverigesradio.se

Thu, 17 Nov 2022 05:03:00 GMT

Dödlig kollision på Kattegatt

Det är årets sista natt 1963. Ångaren är omsvept av tjock dimma. Då skriker plötsligt utkiken att han ser ljus i tjockan! Men på radarn syns ingenting. Gösta Bågenholm berättar om skeppets sista resa.

Kapten Gösta Bågenholm berättar historien om ett av de 852 vrak som döljer sig på botten i Kattegatt. Den franske ångaren Capitaine Louis Malbert kolliderar på nyårsnatten 1963 med ett okänt fartyg i dimman på Kattegatt. Nu inleds en kapplöpning mot klockan för att hinna fram till Lilla Middelgrund och grundsätta det skadade skeppet. Ska kapten Joseph Huet hinna rädda sitt skepp och till vilket pris?

Gösta är också aktuell med en ny bok inspirerad av hans radioberättande. ”Sailors Grave” heter den.

Detta är en omarbetade version av ett tidigare avsnitt av P1-serien Min berättelse där du kan höra fler berättelser av Gösta Bågenholm.

Vill du höra av dig med en hälsning till Gösta Bågenholm kan du maila till P4 Dokumentärs producent, Ola Hemström, på ola.hemstrom@sverigesradio.se

Fri, 11 Nov 2022 05:03:00 GMT

Den långa jakten på Iggy Pop

Lena Nordlund blir helt golvad av Iggy Pop när hon ser honom på konsert 1986. Som journalist bestämmer hon sig för att få en intervju med Iggy. Men det tar tio år och många mail innan det blir ett ja.

Iggy Pop – punkens gudfader

Iggy Pop har kallats punkens gudfader och är känd för sitt samarbete med rockbandet The Stooges och David Bowie.

För Lena Nordlund är Iggy Pop sällskapet i radio när hon lagar mat och en långvarig artistförälskelse. Nu ska hon äntligen få träffa honom både som fan och vetenskapsjournalist.

Iggy Pop är också en stor inspiration för att aldrig ge upp – en artist som hade många motgångar i början, men hela tiden kämpade på.

20 oktober 2022 tilldelades Lena Nordlund branschpriset Guldörat för intervjun med Iggy Pop i kategorin Årets Intervju.

Programmet gjordes 2022

Reporter: Lena Nordlund
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström

Thu, 20 Oct 2022 10:03:00 GMT

The long chase for Iggy Pop

Lena Nordlund is completely bowled over by Iggy Pop when she sees him in concert in 1986. Later, as a journalist she decides to get an interview with him. But it takes ten years before she gets a yes.

Iggy Pop has been called the godfather of punk and is known for wild live performances. And also for his shirtless body, his time in the band the Stooges and his cooperation with David Bowie.

For Lena he´s also a company on the radio while she´s cooking at home, and she has a long lasting love for his music and artistry. Now, at last, she will meet him, both as the fan she is, and as a science journalist.

Iggy Pop is also a big inspiration to never give up – a musician who went through many hardships in the beginning of his career, but always kept going.

In October 20, 2022, Lena Nordlund received the Swedish radio award Guldörat (the Golden Ear), “Interview of the year”  for her interview with Iggy Pop. The documentary was made in 2022.

Reporter: Lena Nordlund
Producers: Ola Hemström and Sofia Kottorp
Final mix: Olle Sjöström

Sat, 29 Oct 2022 10:03:00 GMT

I krigets skugga: Ingrid spanade efter fiendeplan

Mitt under brinnande krig går 20-åriga Ingrid Rune vakt vid finska gränsen. De kallas ”Tornsvalorna”, luftbevakarna med ögonen mot skyn och vapen i hand. I bitande kyla sätts Ingrid på prov.

Tusentals kvinnor rekryteras under andra världskriget för att bevaka Sveriges luftrum och gränser. För första gången vapentränas kvinnor i försvaret och får samma lön som männen. Men de får kämpa för att accepteras.

När den tyska Engelbrechtsdivisionen reser genom Sverige är det Ingrid som beväpnad vaktar tågstationen i Vitvattnet.

Dokumentären bygger på dagboksanteckningar och brev som Ingrid Rune skrev 1940 och 1941 och är ett av de få vittnesmål som finns bevarat av en tid då synen på kvinnor i krig förändrades.

Medverkande: Fia Sundevall, docent i ekonomisk historia Stockholms universitet. Klas Åmark, professor emeritus i historia och Staffan Rune, son till Ingrid Rune.

Dokumentären är gjord 2022 av Cecilia Ohlén.
Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström.
Ljudmix Olle Sjöström.

Thu, 06 Oct 2022 04:01:00 GMT

Rånaren som blev popidol i Jailbird Singers | Del 2/2

Fängelsebandet Jailbird Singers gör succé på Svensktoppen. Men på turnén kan Korpen inte hålla fingrarna i styr och frontfiguren Tony Granqvist faller ihop på scen. Det gamla livet hinner ikapp dem.

Bandet Jailbird Singers bildas på Långholmens fängelse 1964. Rånaren Tony Granqvist, biltjuven Åke ”Korpen” Johnson och kassaskåpssprängaren Tore ”Masen” Eliasson finner varandra och får skivkontrakt redan i fängelset. Tony är ett musikaliskt geni och motorn i bandet. Han beskrivs som en ny svensk Elvis. 1964 ger sig bandet ut i folkparkerna och hamnar på Svensktoppen med bland annat ”Där björkarna susa”. Drömmen om ett nytt liv har blivit sann. Men ränderna från det kriminella livet är svåra att tvätta bort och något håller på att hända med Tony.

Dokumentären är gjord av Alfred Sjelvgren och Malte Just.

Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp

Dokumentären är gjord 2022.

Thu, 22 Sep 2022 04:03:00 GMT

Rånaren som blev popidol i Jailbird Singers | Del 1/2

Tony Granqvist möter biltjuven Masen och dynamitarden Korpen på Långholmen och Jailbird Singers föds. Tony beskrivs som en ny Elvis och de hamnar på svensktoppen. Men deras förflutna hotar framgången.

Bandet Jailbird Singers bildas på Långholmens fängelse 1964. Rånaren Tony Granqvist, biltjuven Åke ”Korpen” Johnson och kassaskåpssprängaren Tore ”Masen” Eliasson finner varandra och får skivkontrakt redan i fängelset. Tony är ett musikaliskt geni och motorn i bandet. Han beskrivs som en ny svensk Elvis. 1964 ger sig bandet ut i folkparkerna och hamnar på Svensktoppen med bland annat ”Där björkarna susa”. Drömmen om ett nytt liv har blivit sann. Men ränderna från det kriminella livet är svåra att tvätta bort och något håller på att hända med Tony.

Dokumentären är gjord av Alfred Sjelvgren och Malte Just.

Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp

Dokumentären är gjord 2022.

Thu, 22 Sep 2022 04:03:00 GMT

Insidern och rekordrånet – torpeden och polisjakten | Del 2/2

Jakten efter gärningsmännen bakom rånet blir intensivare. Polisen har span på den misstänkta insidern, men vilka är hans kumpaner? Samtidigt kopplas rånet ihop med stans ökända gäng – Uppsalamaffian.

Väktarkollegorna Andreas och Peter blir rånade utanför i centrala Uppsala våren 1991. Det tar inte lång tid förrän polisen riktar sina misstankar mot de båda väktarna, eftersom det var för mycket pengar i värdetransporten och rånet gick för lätt tycker polisen.

Polisen griper Peter som häktas och förhörs. Men han släpps i brist på bevis. Samtidigt kallas kollegan Andreas in på nya tuffa förhör och han kämpar för att bevisa sin oskuld.

Det visar sig nu att rånet kopplas till stans okända gäng, Uppsalamaffian. För första gången berättar ligans tidigare så kallade torped, Johan Enander, om sin inblandning i rånet och om hur en blåsning höll på att leda till gangsterkrig.

Samtidigt tror sig polisen ha gjort det genombrott som kan komma att lösa fallet om det inte vore för att de misstänkta rånarna är borta.

Det här är berättelsen om ett rån där kollegor vänder sig mot varandra och polisen tvingas ut på en internationell jakt efter det stora bytet.

Peter, Jannis, Mikael och Christos heter egentligen något annat. Peter är död sedan något år tillbaka. Trots upprepade försök har de tre andra inte gått att nå eller slutat svara efter att redaktinen väl haft kontakt.
Johan Enander har lämnat kriminaliteten och är sedan många år tillbaka engagerad att hjälper andra att göra samma sak.

Reporter: Niklas Storm
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström

Thu, 08 Sep 2022 04:00:00 GMT

Insidern och rekordrånet – kollega ställs mot kollega | Del 1/2

Väktarna Andreas och Peter kör värdetransport i Uppsala när två maskerade män överfaller dem. Rånarna kommer över nästan 10 miljoner kronor. Polisen riktar snabbt misstankarna mot väktarna själva.

Väktaren Peter är kroppsbyggare, skämtar ofta och är populär bland kollegorna. Hans kollega Andreas kallas Clintan på jobbet, eftersom han är verkar vara en hårding och har en stor revolver. De båda kollegorna trivs i varandras sällskap.

Men så en sommardag 1991 blir Andreas och Peter rånade i centrala Uppsala. Det är det största rånet någonsin i stan och en enorm polisinsats drar igång, och utredarna upptäcker snart en rad märkliga omständigheter.

Det är nästan dubbel så mycket pengar i värdetransporten än vad som är tillåtet. Rånarna verkar ha vetat var värdetransporten ska köra, vilken väktare som är beväpnad och det hela gick enkelt. Allt pekar på att det är ett insiderbrott, och Andreas och Peter går från att vara brottsoffer till misstänkta gärningsmän.

Det här är berättelsen om ett rån där kollegor vänder sig mot varandra och polisen tvingas ut på en internationell jakt efter det stora bytet.

Programmet är gjort 2022.

Reporter: Niklas Storm
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström

Thu, 08 Sep 2022 04:00:00 GMT

Mysteriet med Kassettmannen

1993 hittar Peter Apelgren några kassettband på en loppis. En man har spelat in en säregen resedagbok om sina resor i Sverige. Banden spelas upp i P3:s Morgonpasset och blir en succé. Men vem var han – Kassettmannen?

Kassetterna med resedagboken spelas upp av Tomas Tengby och Stefan Livh i radioprogrammet Morgonpasset och får namnet En svensk man på resa. Serien blir kult på 90-talet. Spekulationerna om vem han var och varför han gjorde sin dagbok är många. Men trots idoga försök av Stefan Livh och Peter Apelgren att efterlysa mannen via radion går han inte att hitta.

Nästan 30 år senare får radioreportern Peter Gropman tillgång till alla banden. Med hjälp av ett privatspanarteam börjar nu jakten på Kassettmannen. Och den här gången får man upp spåret och hittar nya uppgifter kring mannen.

– Det här är en helt unik historia. Det mannen spelade in på sina kassettband på 70-talet är världens troligtvis första podcast, men ingen vet vem som står bakom, säger Peter Gropman, producent och reporter på Iris media som gjort dokumentären.

Peter Gropman har jobbat som radiojournalist sedan 2005 och har gjort flertalet dokumentärer för Sveriges Radio och porträtt för P4 av Robert Broberg, sierskan Saida och galenskaparnas fader Claes Eriksson.

Producent på Sveriges Radio: Ola Hemström

Programmet gjordes 2021.

Vet du mer om Kassettmannens liv och hans efterlämnade berättelser? Hör gärna av dig till P4 Dokumentär på p4dokumentar@sverigesradio.se

Thu, 25 Aug 2022 04:00:00 GMT

Broströms, del 4: Nattklubbsdansösen och Mr Dan

1960 kliver en ung dam med fint bagage av Londonbåten i Göteborg. Hon ber taxichauffören köra till Mr Dan. Larmet går på tidningsredaktionerna. Vem kan den här pinglan vara?

Nattklubbsdansösen Anna-Bell Lee

Anna-Bell Lee är nattklubbsdansös och kommer att skaka om i Göteborgssocieteten och snart ta över som fru Broström. Lite luggslitna redaren Dan-Axel och enormt tjusiga Anna-Bell är på alla tidningsomslag.

Broströmsimperiet går mot sitt slut

Samtidigt börjar det gå allt sämre för sjöfarten och varvsindustrin. Folk funderar kring hur Broströmsimperiet sköts egentligen. Koncernchefen Dan-Axel svajar betänkligt vid sjöfartsdopen. Broströms hundra år av makt och framgångar går mot sitt slut.

Programmet gjordes 2020 av Cecilia Ohlèn.

cecilia.ohlen@sverigesradio.se

Medverkande
Sten Hedman, journalist. Jobbade på Bildjournalen på 60-talet. 
Ebba von Essen, journalist på Aftonbladet. 
Tommy Johansson, journalist på Sveriges Radio som jobbade på Eriksbergsvarvet i början av 70-talet. 
Ninna Boberg, museipedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg.

Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström

Slutmix: Olle Sjöström

Thu, 18 Aug 2022 04:00:00 GMT

Broströms, del 3: Amerikalinjen, juvelen i kronan

Året är 1953 och fröken Myron söker jobb på de tjusiga Amerikabåtarna i Göteborg. 50-talet är guldår för familjen Broström. Men en morgon kommer skrämmande nyheter om en fartygskrasch.

I februari 1953 springer Kerstin på en kamrat i Göteborg som tar henne med ombord på MS Gripsholm. Hon blir helt betagen i fartygets vackra trappa och söker ett jobb som sjukgymnast på Svenska Amerika Linien.

Lyxliv på Amerikabåtarna

Det är glammigt värre för passagerarna ombord. Champagne, dopp i poolen och dans till levande musik. Men en morgon kommer skrämmande nyheter. Två lyxfartyg har krockat utanför den amerikanska östkusten.

Programmet gjordes 2020 av Cecilia Ohlèn.

cecilia.ohlen@sverigesradio.se

Medverkande
Kerstin Berg, sjukgymnast som jobbade på Stockholm och Kungsholm på 50-talet.
Bertils Söderberg som arbetade på Kungsholm i början av 60-talet. 
Krister Bång, fartygshistoriker.
Ivar Janson, släkting.
Tommy Johansson, journalist på Sveriges Radio.

Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström

Slutmix: Olle Sjöström

Thu, 11 Aug 2022 04:00:00 GMT

Broströms, del 2: Skottet på Djurgårdsslätten

Torsdagen den 15 mars 1934 vaknar Stockholmarna till blodiga rubriker. En militär har skjutits ihjäl i sitt hem på Djurgården. Det är hans unga hustru Brita som hållit i vapnet. Född Broström.

Paret beskrivs som synnerligen välsituerade. Brita kommer från en av Sveriges mest framgångsrika familjer – Broströms – med fartyg på alla de sju världshaven.

Familjen Broström är högvilt för pressen

Familjeöverhuvudet Dan Broström hastiga död har skapat stora rubriker några år tidigare. Under våren 1934 rullas på nytt en mycket sorglig men denna gång också våldsam kärlekshistoria upp inför allmänhetens ögon.  På Långholmens sinnessjukavdelning försöker professor Kinberg reda ut vad som ligger bakom dådet och redardrottningen Ann-Ida, Britas mamma, ställs åter inför hårda prövningar.

Programmet gjordes 2020 av Cecilia Ohlèn

cecilia.ohlen@sverigesradio.se

Medverkande
Thomas Nilsson, psykolog och forskare i experimentell rättspsykiatri vid Göteborgs universitet. 
Ninna Boberg, museipedagog vid Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg

Thu, 04 Aug 2022 04:00:00 GMT

Broströms, del 1: Kärlek med förhinder

Dan Broström och grosshandlardottern Ann-Ida Mark möts i Göteborg i början av 1900-talet. Men kärleken stöter snart på förhinder när paret börjar bygga upp det stora redarimperiet.

Broströms är under sin guldålder Sveriges största rederi och Göteborgs största arbetsgivare. Hundratalet fartyg seglar ute på haven.

Redarfamiljen Broströms framgångssaga 

Familjens berättelse börjar i Värmland redan på 1850-talet. Axel Broström är 13 år och jobbar vid järntransporterna i Kristinehamn. Han är barnarbetaren som går från botten till toppen och lägger grunden till ett redarimperium. Men när familjen flyttar till Göteborg på sin resa uppåt så möter sonen Dan kärleken i Ann-Ida Mark. En flicka från samhällets toppskikt. Och nu hopar sig molnen.

Programmet är gjort 2020 av Cecilia Ohlén.

cecilia.ohlen@sverigesradio.se

Medverkande
Ninna Boberg, museipedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg.
Kent Olsson och Jan Kuuse, forskare i ekonomisk historia.
Olof Andersson, bibliotekarie i Kristinehamn. 
Ivar Janson, släkting. 
Anna Adrian, konservator på Göteborgs museum.

Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström

Thu, 28 Jul 2022 09:00:00 GMT

I krigets skugga: Ryska bomber över Stockholm och Strängnäs

En mörk februarikväll 1944 går Gunnar Backlin över kaserngården i Strängnäs då han hör mullret av bombplan. Himlen lyses upp, en öronbedövande smäll hörs. Sovjetiska bomber faller runt omkring honom.

Gunnar Backlin är soldat vid regementet i Strängnäs när han fälls till marken av de sovjetiska bomberna.
Under samma kväll faller också sovjetiska bomber över Södertälje och Södermalm i Stockholm.

Nu börjar spekulationerna om varför bomberna släppts över det neutrala Sverige.
Kan det vara gripandet av den ryska spionen Vasilij Sidorenko som är upprinnelsen till det ryska anfallet? Eller är förklaringen en helt annan?

Programmet gjordes våren 2022.

Reporter: Urban Björstadius
Producent på Sveriges Radio: Ola Hemström och Sofia Kottorp

Thu, 21 Jul 2022 04:00:00 GMT

I krigets skugga: U-båten Ulvens undergång

I april 1943 ger sig Gustaf Roslund och 32 andra besättningsmän ut med ubåten Ulven för att öva ubåtsanfall. Sen försvinner ubåten spårlöst. Nu startar kampen för att finna och rädda besättningen.

När morgonen gryr utanför Marstrand står det klart att något allvarligt måste ha hänt. En enorm sökoperation sätter igång. Hemma väntar Gustafs fru, och hela svenska folket, på ett livstecken. Hon bär på deras första barn. Hoppet lever om att ubåtens besättning fortfarande finns vid liv någonstans där nere i djupet. Men syret på Ulven håller sakta men säkert håller på att ta slut.

Programmet gjordes våren 2022.

Reporter: Urban Björstadius, bolaget Prata
Producent på Sveriges Radio: Ola Hemström

Thu, 14 Jul 2022 04:00:00 GMT

I krigets skugga: Elses flykt undan nazisterna i Norge

Else Ullman sitter bredvid lastbilsföraren. Om de stoppas vid vägspärren ska hon säga att hon är chaufförens dotter. Men hon ett judiskt barn på flykt undan nazisternas deportation av Norges judar.

Den 26 november 1942 kommer den norske nazistledaren Vidkun Quislings order om att alla norska judar skulle samlas ihop och föras med båt till Tyskland och koncentrationslägret i Auschwitz.

På en vinterkall landsväg strax utanför Oslo klättrar två barn upp i framsätet på en gammal lastbil. En av dom är Else Ullman. Hon är åtta år gammal när hennes flykt från Norge tar sin början, där på Trondheimsvägen. Flykten går genom frusna skogar på gränsen till Värmland medan gränsvakternas sökarljus och hundar genomsöker vinternatten.

Programmet är gjort våren 2022.

Reporter: Tobias Svanelid, bolaget Prata
Producent på Sveriges Radio: Ola Hemström och Sofia Kottorp

Thu, 07 Jul 2022 04:03:00 GMT

I krigets skugga: V2-roboten i Bäckebo

Bengt är 13 år när han sopar rent vedkärran. En ljudknall skrämmer hästarna och åttaåriga Margit flyger av dressinen på grund av tryckvågen. En V2-robot har störtat i småländska Bäckebo.

Det är ett under att Bengt Johanssons pappa lyckas hålla kvar tömmarna när den höga ljudknallen av den störtade torpeden skrämmer hästarna. Kan det vara ryssarna som anfallit Sverige?

Snart börjar jakten efter spåren av Hitlers supervapen – V2-roboten som störtat i Småland.

Programmet är gjort våren 2022.

Reporter: Tobias Svanelid, bolaget Prata
Producent på Sveriges Radio: Ola Hemström och Sofia Kottorp

Thu, 30 Jun 2022 04:00:00 GMT

I krigets skugga: Minsprängningen utanför Öland

Kjell är tio år när han hör explosionen i havet utanför Össby på Öland. Han cyklar ner till stranden och ser tre tyska krigsfartyg sjunka till botten. I vattenbrynet guppar en mössa med ett hakkors.

Nyheten att tyska fartyg exploderat utanför Öland, efter att ha kolliderat med minor, sprider sig snabbt. Den då unge Kjell Andersson i Össby på södra Öland ser fartygen sjunka därute. Men efter explosionen säger föräldrarna åt sina barn och tonåringar att inte gå ner till stranden längre. Man är rädd att döda kroppar ska flyta iland.

Trots varningarna går 18-åriga Stina Matsson ändå ner till stranden. Hon hittar en ilandfluten sjömansmössa med det tyska nationalemblemet med örnen och svastikan.

Hur kunde olyckan ske och skulle Sverige nu drabbas av Hitlers vrede?

Programmet är gjort våren 2022.

Reporter: Tobias Svanelid, bolaget Prata
Producent på Sveriges Radio: Ola Hemström och Sofia Kottorp

Thu, 23 Jun 2022 04:00:00 GMT

Livet med KISS

I Thomas Munters källare i Sparreholm finns ett helt rum till KISS ära. Men nu planerar bandet sin sista turné. Hur tar man farväl av ett band som man levt med större delen av sitt liv?

2019 meddelar rockbandet KISS att de gör sin sista turné som band. The end of the road tour inleds.

Ett ständigt samlande och letande efter spelningar, bilder och information om bandet präglar Thomas Munters och Tony Rosenholms liv. Men de har också helt olika syn på bandet. För där Tony tycker att KISS mest  ett halvt cover-band numera så tycker Thomas att det fortsatt är kul att följa bandet där de är idag.

Följ med ner i källaren där väggarna är täckta av album och affischer med KISS. Till konsertupplevelser och möten med idoler. Möt två hängivna KISS-fans.

Ett program av Malin Marcko år 2020.

Sat, 25 Jun 2022 04:00:00 GMT

Abortören

Ivar Olofsson utför hundratals illegala aborter under 30-talet. Han har rykte om sig att vara skicklig och han vill informera om preventivmedel. Men han blir ertappad och ställs inför rätta.

Ivar Olofsson står med titeln medicine doktor i telefonkatalogen och har en fin klinik i Saltsjö Duvnäs. Abort är helt förbjudet i början av 30-talet och man får inte heller upplysa om preventivmedel.

1934 kallas 158 kvinnor i Stockholm till polisförhör. De har alla bokat tid hos Ivar Olofsson.

Genom den omfattande polisutredning som gjordes följer vi tvåbarnsmamman Olga och 17-åriga Märta som går till abortören.

Medverkande:
Lena Lennerhed, professor i idéhistoria vid Södertörns högskola. 
Bo Lindberg som har jobbat som överläkare i kvinnosjukvården. 
Johanna Sköld, professor på Tema barn vid Linköpings universitet.

Programmet gjordes av Cecilia Ohlén 2021.
Producent Sofia Kottorp
Ljudmix Olle Sjöström

Thu, 16 Jun 2022 04:00:00 GMT

Del 2/2. Skandalen på Huseby – Bedragaren på slottet

Huseby slott dras med stora skulder och skogen runt godset är nästan utplånad. Det går rykten om att den nye förvaltaren lurar fröken Florence Stephens och stoppar pengar i egen ficka.

I oktober 1956 bestämmer sig politikerna i Skatelöv för att ingripa. Man vill omyndigförklara fröken Florence Stephens för att stoppa rovdrift och kapitalförstöring på Huseby bruk.

Fröken övertalas att bli omyndigförklarad. Det ska bara gälla under en kortare period tills godset kommer på fötter. Säger man. Men för fröken väntar nu år av strider för att bli myndig igen.

Medverkande:
Ingegerd Oskarsson, politiker som växt upp nära Huseby.
Thomas Rosell, har arbetat för Florence Stephens.
Sofie Magnusson, VD Huseby Bruk. 
Erik Wångmar, docent i historia Linnéuniversitetet. 
Malin Lennartsson, docent i historia Linnéuniversitetet.
Gustaf Klarin läser breven från Jean Jacques De Geere.

Bilderna i kollaget:
Prins Carl Bernadotte (ung), Bernadottebibliotekets bildarkiv
Prins Carl Bernadotte och Florence Stephens, SVT Bild
Huseby bruk, foto Jan-Erik Anderbjörk, Kulturparken Småland
Florence Stephens med sin höst, foto Huseby Bruk
Florence och henns systrar, foto Huseby Bruk

Programmet är gjort 2021 av Cecilia Ohlén.
Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström. 
Ljudmix Olle Sjöström.

Thu, 02 Jun 2022 04:01:00 GMT

Del 1/2. Skandalen på Huseby – Kungahusets återkomst

Godsägaren Florence Stephens är en förmögen dam med stallet fullt av hästar. Hon har nära band till kungahuset och tar sig an prins Carl Bernadotte. Ett fint uppdrag som får förödande konsekvenser.

Florence Stephens växer upp på det mäktiga godset Huseby bruk utanför Växjö. Hon är en skicklig ryttare med stark känsla för djur, men verkar ha svårare att avgöra vilka människor som är att lita på. 1957 briserar Husebyskandalen, en omskakande härva med förgreningar ända upp i kungahuset.

Medverkande:
Thomas Rosell, har jobbat för Florence Stephens. 
Sofie Magnusson, VD Huseby bruk. 
Erik Wångmar, docent i historia, Linnéuniversitetet. 
Malin Lennartsson, docent i historia, Linnéuniversitetet.
Gustaf Klarin läser breven från Jean Jacques De Geere.

Bilderna i kollaget:
Prins Carl Bernadotte (ung), Bernadottebibliotekets bildarkiv
Prins Carl Bernadotte och Florence Stephens, SVT Bild 
Huseby bruk, foto Jan-Erik Anderbjörk, Kulturparken Småland
Florence Stephens med sin häst, foto Huseby Bruk
Florence och hennes systrar, foto Huseby Bruk

Programmet är gjort 2021 av Cecilia Ohlén.
Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström.
Ljudmix Olle Sjöström.

Thu, 02 Jun 2022 04:00:00 GMT

Berättelsen om Hammarbylåten Just idag är jag stark

Fansen dyrkar låten och sångaren Kenta. Men Sveriges största fotbollslåt handlar inte om fotboll. Det berättar doldisen bakom texten till låten som kom till i mötet mellan en luffare och en ingenjör.

Vid varje hemmamatch för Stockholmslaget Hammarby så drar låten ”Just idag är jag stark” igång och publiken, som är Nordens största supporterklubb, sjunger med. Jättekören består oftast av mellan tjugo och trettiotusen personer, klädda i Hammarbys gröna och vita färger.

Mötet mellan Kenneth ”Kenta” Gustavsson och Aapo Sääsk skapade fotbollslåten ”Just idag är jag stark”

För första gången berättare nu doldisen bakom texten till Sveriges mest kända fotbollslåt vad den egentligen handlar om. Aapo Sääsk skrev texten när han var tonåring och behöll den i sin skrivbordslåda. I P4 Dokumentär berättar han om vad som hände sen och om mötet med Kenneth ”Kenta” Gustavsson.

Kenta var mest känd som en av huvudkaraktärerna i Stefan Jarls filmtriologi om modsen i Stockholm. I Anne Konstenius P4 Dokumentär får vi följa med i berättelsen om hur en kille från ”Plattan” i Stockholm kom att bli en dyrkad hjälte på Hammarbyläktaren och en artist älskad av folket. Och om doldisen som skrev texten till ”Just idag är jag stark”.

Reporter: Ann Konstenius

Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström

P4dokumentar@sverigesradio.se

Dokumentären är gjord 2022.

Thu, 26 May 2022 04:03:00 GMT

Del 2/2 De bortglömda syfilisbarnen

De små sängarna för syfilissmittade barn på Lilla Hemmet räcker inte till. Kvicksilverbehandlingen är farlig och läkaren Edvard Welander börjar bli gammal. Vem ska nu ta hand om de sjuka barnen?

Lilla Hemmet i Stockholm är en vårdinrättning för barn som fötts med syfilis. Barnen går runt med små tygpåsar om halsen, som innehåller kvicksilver. En långvarig behandling som ska göra de friska.

Patienter med ”fader okänd”

Barnen blir kvar i flera år på Lilla Hemmet för att inte smitta andra människor. Det blir allt trängre. Edvard Welander tvingas säga nej till mödrar som vill få sina barn intagna. Hemmets tio platser är ständigt upptagna. Det behövs ett nytt och större Lilla Hemmet. I journalerna kan man se att de intagna barnen har mycket gemensamt, på flera har sjuksköterskan noterat ”fader okänd”. Vi möter också några av Lilla Hemmets patienter idag.

20 oktober 2022 tilldelades Cecilia Ohlén branschpriset Guldörat för dokumentären De bortglömda Syfilisbarnen i kategorin Årets Fakta.

Programmet är gjort 2022.

Reporter: Cecilia Ohlén
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström

Thu, 12 May 2022 04:00:00 GMT

Del 1/2 De bortglömda syfilisbarnen

Lilla Ingrid har syfilis redan när hon föds. Ett år gammal hamnar hon på nystartade Lilla Hemmet för syfilissmittade barn. Läkaren Edvard Welander gör allt för att bota henne och stoppa smittan.

Runt sekelskiftet är syfilis en vanlig och dödlig sjukdom, men också skamlig. Många barn smittas i moderlivet och klarar sig inte. Andra överges på grund av sin sjukdom.

I Stockholm finns på den här tiden många bordeller. Kvinnor som är eller bara misstänks vara prostituerade kontrolleras på besiktningsbyrån. Varje vecka ska de upp i gynstolen och den som vägrar hämtas av polis.

Kvicksilverbehandling mot syfilis

Till St Görans sjukhus kommer gravida och barn som smittats av syfilis. Det blir allt fler små patienter i barnsalen. Läkaren Edvard Welander börjar samla in pengar för att kunna öppna ett eget sjukhus för syfilissmittade barn. Här ska de få en långvarig behandling med kvicksilver. Det har en bakteriedödande effekt men kan samtidigt vara livsfarligt för patienten.

20 oktober 2022 tilldelades Cecilia Ohlén branschpriset Guldörat för dokumentären De bortglömda Syfilisbarnen i kategorin Årets Fakta.

Programmet är gjort 2022.

Reporter: Cecilia Ohlén
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström

Thu, 12 May 2022 04:00:00 GMT

Lasse och krokodilattacken på Skansen

Lasse Liedegren blev känd som den som fick sin arm avbiten av en krokodil på Skansen. Hans lugn efter olyckan har fascinerat många. För Lasse är en förlorad kroppsdel inte allt.

Lasse Liedegren har inrett en mängd krogar och nöjespalats och trodde aldrig att det var som ”Krokodilmannen” han skulle bli känd.
Han har ändå alltid gillat äventyr och njöt särskilt av att höra de andra ”bröderna” i Traveller’s Club berätta om sina hisnande resor och upptäckter. Men under herrklubbens årliga kräftskiva på Skansenakvariet i Stockholm skedde olyckan.

Nu har Lasse Liedegren, 80, påbörjat ett nytt liv. 
”Jag är som en baby som måste lära mig allt igen”.
Ändå fortsätter han att jobba som arkitekt, trots att det är svårt att klippa och rita i tunt papper med en arm.

Lasse Liedegrens perspektiv på livet har förvånat – och imponerat på – omvärlden. Men för trettio år sedan var han tvungen att välja mellan mörker eller ljus första gången. Nu gör han det igen. 
”Jag tror det här kommer att berika mitt liv. Inte reducera det”, säger Lasse Liedegren.

Programmet är gjort 2020. 

Reporter Christina Höglund.
christina.hoglund@sverigesradio.se

Thu, 05 May 2022 04:00:00 GMT

Samtal från Kiev

När kriget i Ukraina bryter ut håller 36-åriga Olesya Bezsmertna på att skriva en bok om vårblommor. Men bomberna, skräcken och döden förändrar allt. Trots det vill hon inte lämna landet.

Olesya Bezsmertna, 36, är växtforskare och lärare på ett universitet i Kiev. Hon bor i förorten Vyshneve i sydvästra Kiev och bestämmer sig tidigt för att hon inte vill lämna Kiev trots kriget. Hon anmäler sig som volontär på frivilligcenter och får till uppgift att leverera medicin, mat och utrustning både till sjukhus och militärer vid fronten.

Personlig berättelse från krigets första 50 dagar

Lena Nordlund jobbar på Sveriges Radios vetenskapsredaktion och får kontakt med Oleysa under krigets första dagar. De bestämmer att Lena ska få följa Oleysa under krigets första 50 dagar. Fram träder en berättelse via videosamtal om Oleysa Bezsmertnas vardag mitt i ett krig. Hon har sett saker som hon aldrig trodde hon skulle behöva se, i sin stad på 2000-talet.

– Jag är biolog så jag kanske klarar det bättre än andra, säger hon. Jag tål att se blod.

Programmet är gjort i april 2022.

Reporter: Lena Nordlund
Producent: Sofia Kottorp

Tue, 26 Apr 2022 04:00:00 GMT

Pertti Lindgren – tangogreven som lurade Sverige

Pertti Lindgren dyker upp i TV som sol- och-vårare, sexrådgivare och storbedragare. Hundratals kvinnor sägs ha fallit offer för honom. Men vad var egentligen sant i berättelsen om tangogreven Pertti?

Pertti Lindgren föds 1936 i Finland och livet tar sin början ett krig. Han kommer till Sverige som krigsbarn, endast fem år gammal. Hans pappa har dött vid fronten, mamman är utfattig och kan inte behålla honom. 

I Sverige hamnar han hos en välbeställd familj, femhundra mil och ett kosmos från tillvaron han lämnat bakom sig. Även om meningarna går isär om vad som egentligen händer hos familjen i Avesta, börjar Pertti drömma om ett annat, rikare och större liv. 

Kvinnotjusaren och bedragaren Pertti Lindgren

Under 1970- och 80-talen skapas stora rubriker i dagspressen om sol- och våraren, kvinnotjusaren och bedragaren Pertti Lindgren. Som artist kallade han sig själv Tangogreven. I en självbiografi skriver han om sina öden och äventyr och den bilden av honom blir rådande över 50 år. Men vad är drömmen om ett mer spännande liv och vad är verklighet?

Här ger hans barn för första gången sin bild av pappa Pertti och kvinnan som är målsägande i det enda rättsfallet i Sverige där Pertti Lindgren stått åtalad berättar om ett dråpligt kärleksförsök i Västerås 1961.

Programmet är gjort 2022.

Reporter: Max Landergård
Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström 

 

Thu, 21 Apr 2022 04:02:00 GMT

Polisen som stal knark

I flera år stjäl polisen Martin Ekman beslagtagna droger på sitt jobb. Ingen vet att han missbrukar. Men kollegorna börjar bli misstänksamma och en dag gillrar de en fälla.

Det är när Martin inte nöjer sig med att stjäla enbart droger från förrådet med beslagtagna varor, utan även börjar stjäla värdesaker, som smycken, alkohol och pengar som misstankarna till slut riktas mot honom.

Den 19 december 2013 grips Martin Ekman på bar gärning av sina kollegor i polishuset i Örebro, då har han fickorna fulla med narkotikaklassade tabletter.

Han får sparken som polis och döms till ett års fängelse för bland annat grov stöld.

Det här är han egen berättelse om resan ner i avgrunden och vägen tillbaka.

Programmet är gjort 2022.

Reporter: Carina Galanou Ipsonius

Producent: Sofia Kottorp och Ola Hemström

Thu, 14 Apr 2022 04:00:00 GMT

Poddtips: P4 Story Malin kastade sig ut ur det brinnande huset

Om du gillar P4 Dokumentär kanske du gillar P4 Story! Det här avsnittet handlar om småbarnsmamman Malin som kastar sig ut ur en brinnande lägenhet. Nedanför står Daniel som mirakulöst fångar henne.

Det stora lägenhetshuset i Ånge står i lågor och Malin är fast. Fyra våningar ner, utanför fönstret, står hennes sambo Daniel Sundkvist. Han är panikslagen, och kan ingenting göra.

Huset med sexton lägenheter står i full brand och räddningspersonalen hinner inte fram. Malin är lämnad ensam. Hon måste hoppa för att fly elden, trots att hon är helt säker på att det är ett hopp rakt mot sin egen död. Hör Malins egen berättelse om mod, överlevnad och om viljan att få se sina älskade igen.

Programmet är gjort 2022.

Programledare: Petra Berggren
Reporter: Fredrik Birging
Producent: Matilda Jansson
Ljudmix: Mattz Larsson
Kanal: P4 Västernorrland
Ansvarig utgivare: Susanne Helsing

Thu, 07 Apr 2022 04:00:00 GMT

Naturfilmaren Jan Lindblads livslånga kamp

Jan Lindblad lever farligt. Han brottas med en anakonda i Sydamerika och fostrar två tigrar i sin stuga i Sörmland. Men det största hotet bär han inom sig.

Jan Lindblads naturfilmer trollbinder den svenska tevepubliken från mitten av sextiotalet och tjugo år framåt. Filmerna öppnar dörren till okända världar: regnskogarna i Sydamerika och Västindien.

Jan blir en superkändis. Fast inte bara för sina filmer, utan även för sitt äventyrliga liv. I sin iver att få filma en fyra och en halv meter lång anakonda kastar han sig över ormen när den försöker smita. Det blir en brottning på liv och död.

Jan och hans sambo Pia Thörn tar hand om två tigerungar från Kolmårdens djurpark. Vid Jans sommarstuga utanför Flen vänjer de djuren vid ett liv i frihet. När ungarna blir större ska de släppas fria i Indien. Tigrarna växer och väger snart över hundra kilo. Då rymmer en av dem och kommer in i ett bostadsområde.

Men det är trots allt inget djur som är den största faran i Jan Lindblads liv. Det är istället en livshotande sjukdom. Den blir hans motståndare i en kamp som varar hela livet.

Programmet är gjort 2022 av Magnus Johansson på produktionsbolaget Iris Media.

Exekutiv producent på Sveriges Radio: Sofia Kottorp.

magnus.johansson@irismedia.se

Thu, 31 Mar 2022 04:00:00 GMT

Fångad i den vattenfyllda gruvan

Jonas Pavletic dyker på 50 meters djup i Sala silvergruva, plötsligt får han svårt att andas. Det blir kamp för att nå ytan.

Djupt nere i Sala silvergruva dränkta schakt och gångar har Jonas Pavletic gjort hundratals dyk. Han har lärt sig hantera gruvans faror, och räknar inte med att det största hotet finns inom honom.

Under ett vanligt dyk börjar Jonas Pavletic känna att något är fel. Det blir fort sämre och snart får han kämpa för att få luft. Han vill inget annat än att rusa mot ytan, men måste stanna i vattnet för att inte få dykarsjuka.

Programmet är gjort 2022.

Reporter: Niklas Storm
Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström
Slutmix: Olle Sjöström

Thu, 17 Mar 2022 05:00:00 GMT

Fyra år i skräckfängelse

Daniel Bakke sitter i Tunisiskt fängelse misstänkt för brott han hävdar aldrig skett. I väntan på att rentvås kämpar han mot matbrist i ett extremt överbelagt fängelset där fångarna styr allt.

Efter att ha levt i en resväska och jobbat över hela världen i tio år hade Daniel Bakke till sist hittat kärleken och var redo att slå sig till ro och bilda familj. Men de här planerna omkullkastas när han hjälper en vän med vad Daniel tror är ett ofarligt uppdrag i Tunisien. De ska stötta en norska i en vårdnadstvist och hjälpa henne att snabbt lämna landet om hon återförenas med sitt barn.

Det dröjer bara några dagar i Tunisien innan Daniel och hans vän grips på sitt hotellrum, misstänkta för vapenbrott och kidnappning. Anklagelser som är helt grundlösa menar Daniel.

I väntan på att de ska frias hamnar de två svenskarna i Mornaguia. Ett fängelse som kritiserats av både Human rights watch och FN för inhumana förhållanden. En brutal fängelsemiljö där våldet är ständigt närvarande, trängseln extrem och maten aldrig tillräcklig.

– Hela konceptet med fängelset är att du ska brytas ner fysiskt och mental. Men det gick jag inte med på, säger Daniel.

Hör historien om Daniels kamp för att överleva skräckfängelset och återförenas med sitt livs kärlek.

Programmet är gjort 2019 av Niklas Storm.

Thu, 03 Mar 2022 05:00:00 GMT

Janne blev Bruce Springsteens fotograf

När Jan M Lundahl är 13 år köper han skivan som förändrar hans liv. Bruce Springsteens album ”Darkness on the Edge of town” väcker drömmen om att bli rockfotograf. Det är början på en osannolik resa.

Jan M Lundahls första kamera är en Chinon. Och den använder han flitigt. Trettonåringens dröm om att bli fotograf växer med åren till en osannolik karriär. Stefan Sundberg har mött fotografen vars dröm om att en gång få fotografera sin musikaliske hjälte Bruce Springsteen blir sann. I Stefan Sundbergs dokumentär möter ni också Bruce Springsteens gitarrist Nils Lofgren och till slut också fotografen som tog det berömda omslaget till albumet ”Darkness on the Edge of town”.

P4 Dokumentären är gjord av Stefan Sundberg och Spillevill Produktion för Sveriges Radio.

P4dokumentar@sverigesradio.se

Thu, 17 Feb 2022 05:00:00 GMT

Tage Tosa – gåtan i damkläder

Malmö 1981. Alla känner till mannen med kjol och handväska. Han vill kallas Anita men hånas på stan. 40 år senare söker reportern Lotta Malmstedt historien bakom Tage Tosa.

1981 flyttar Lotta Malmstedt hemifrån, till Malmö – en storstad långt borta. Det är en stad på dekis, full av ödetomter och utan nöjesliv. En dag på Tempo får hon se en udda figur. Det är en man som går omkring med kjol och spetshandskar. Folk kallar honom Tage Tosa.

Lotta har vid den här tiden aldrig träffat någon homosexuell, aldrig sett en man i kvinnokläder. Ordet transperson används inte och sjukdomsdiagnosen för homosexualitet har precis tagits bort.
I Malmö är Tage Tosa rätt ensam om att öppet våga leva i damkläder, trots spott och spe och allt tal om hans tossighet.

Idag, fyrtio år senare, bestämmer hon sig för att ta reda på vem den här personen var. Han som kallades Tage Tosa men som själv ville heta Anita.

Programmet gjordes 2022.

Reporter: Lotta Malmstedt
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Mattias Miselli

Thu, 03 Feb 2022 05:00:00 GMT

Pierre Isacsson – I skuggan av källarlåten

Pierre Isacsson förknippades alltid med hit-låten Då går jag ner i min källare. Själv var han trött på den och ville göra comeback. Men han dör på Estonia och sonen Ludvig ärver hans outgivna demos.

I september 1994 vaknar nioåriga Ludvig hemma i Borås av att hans syskon och mamma sitter och tittar på tv. Nyhetsuppläsaren berättar om en färja som har förlist på Östersjön, Ludvigs pappa Pierre Isacsson jobbade som kryssningsvärd på färjan och familjen vet ännu inte om han överlevt.

På 70-talet slår artisten Pierre Isacsson igenom med dunder och brak. Låten ”Då går jag ner i min källare” blir en hit och har idag kultstatus. Men Pierre Isacsson har en ansträngd relation till låten, han vill inte spela den på en turné och i ett klipp då han övar inför ett radioprogram river han skämtsamt sönder skivan med källarlåten och säger:

– Det var Sveriges Radios sista exemplar av den låten.

Pierre Isacsson har tidigare spelat med grupper som Country Four och Family Four och haft en karriär som låtskrivare, bland annat till Ola Håkansson. Under 70-talet släpper han fyra soloskivor men får ständigt dras med sin superhit.

När det står klart för familjen Isacsson att Pierre är en av de omkomna börjar en svår tid. Sonen Ludvig får ärva en stor låda kassetter som innehåller flera demoinspelningar med låtar som Pierre försökte få skivbolag att ge ut före sin död. Låtarna har betydligt mörkare texter än källarlåten. Man hör en person som mår mycket dåligt och som ligger i en långdragen skilsmässa.

I ”I skuggan av källarlåten” får vi lära känna en annan Pierre Isacsson och även sonen Ludvigs process att ge ut pappans demolåtar, nära 30 år senare. Hör unika klipp från Pierre Isacssons privata samling som aldrig tidigare har sänts.

Programmet är gjort 2022 av Peter Gropman på Iris media. 

Peter.gropman@irismedia.se

P4dokumentar@sverigesradio.se

Medverkande: 

Ludvig Isacsson, son till Pierre Isacsson och artist/producent.

Per Wiker, författare.

Marie Bergman, artist

Janne Schaffer, artist

Pontus Platin, artist

Thu, 20 Jan 2022 05:00:00 GMT

Proffsboxaren Erik Skoglunds kamp

Erik Skoglund ska gå sin livs viktigaste match. Han är en hårsmån från världsmästartiteln och växlar upp träningen. Men under en sparringmatch får han en smäll mot huvudet som orsakar hjärnblödning.

Erik Skoglund är liten och svag när han är liten. Han näsa blöder av minsta lilla. Men när han som 11-åring följer med sin storebror till boxningsträningen bestämmer han sig: Han ska bli bäst i världen.

Trots att han inte är någon given talang i boxningsringen nöter han på med en dåres envishet och redan som 18-åring blir han proffsboxare. Han kämpar sig upp till toppen och blir rankad som en av de bästa i världen. Men siktet är inställt på att bli den absolut bästa.

Hjärnblödningen

Erik Skoglund är nära att nå sitt mål och lägger i en högre växel än någonsin på träningen. Då kommer en smäll som ger honom en hjärnblödning som förändrar allt. När han vaknar upp på sjukhuset, efter att ha legat nedsövd i två veckor, lyder varken kropp eller huvud honom.

Men det tar inte lång tid förrän Erik Skoglunds envishet gör sig påmind. Trots att flera i hans omgivning tycker det är ett för riskabelt beslut bestämmer sig för att att han ska tillbaka till boxningsringen igen.

I programmet följer journalisten Malin Marcko Erik Skoglund och hans sambo Angelica några månader under hösten 2021.

 

Medverkande

Erik Skoglund, proffsboxare

Angelica Sjöstedt, Eriks sambo

Martin Brunelius, sportjournalist

 

Programmet är gjort 2021.

Reporter: Malin Marcko
Producent: Sofia Kottorp
 

 

Thu, 06 Jan 2022 05:00:00 GMT

Del 3/3 Algots – Kampen för överlevnad

Klädimperiet Algots är hotat. Konkurrensen från låglöneländerna ökar och i Borås letar den nye VD:n, Algots son Göte Johansson, efter lösningar. Men spänningarna ökar i familjen. Vem ska leda Algots?

I fabriken rullar det löpande bandet på som vanligt. En gång i timmen stoppas det och då får de unga kvinnorna gå på toaletten eller ta en paus. Men försäljningen går inte lika bra som tidigare. I länder där lönerna är lägre än i Sverige pumpas kläder ut och konkurrensen på marknaden hårdnar.
Medan en svensk fabriksarbetare har ca 11 kronor i timmen får en arbetare i Portugal bara drygt 1 krona timmen.

Tekokrisen och Algots Nord

Som ett försök att hålla liv i Algots går svenska staten in med 70 miljoner kronor i stöd för att etablerar tre fabriker i Skellefteå, Lyckesle och Norsjö. 1000 jobb lovas. Men maskinerna är undermåliga och satsningen i Västerbotten kommer av sig bland annat på grund av stark kritik från facket.

Slitningar i familjen

Algot har fyra söner och han väljer sonen Göte som den som ska driva företaget vidare. De andra sönerna får andra företag och fastigheter. Men slitningarna är stora mellan bröderna och ?????

Det är till slut familjestriderna som knäcker Algots.

Snart står Algots stora fabrik i Borås stå tom och 70 000 jobb inom den svenska textilindustrin har försvunnit. Nyheten om Algots konkurs  1977 var den allra svartaste under den svenska textilkrisen

 

Medverkande del 3
Vera Cuzic, arbetade på Algots på 60-talet.
Boska Todorovska, arbetade på Algots på 60-talet.
Tuula Virta, jobbade på Algots på 60-talet.
Reimar Westerlind, företagsledare i Borås.
Ronny Thorell, arbetade på Algots.
Göte-David Johansson, barnbarn till Algot Johansson.
Johannes Daun, historiker och industriantikvarie.

En serie från P4-Dokumentär av Cecilia Ohlén.
Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp. 
Ljudmix Olle Sjöström.

Programmet gjordes 2021.

Hör gärna av dig till oss på p4dokumentar@sverigesradio.se

Mon, 20 Dec 2021 05:00:00 GMT

Del 2/3 Algots – Nazisten på Bryggaregatan

1942 syns polis vid den nazistiska Tyska föreningens villa i Borås. Säkerhetstjänsten har länge bevakat dess ordförande Albert Sonntag, fabrikschef på Algots i Borås och hjärnan bakom löpande bandet.

Textilindustrin går på högvarv och hundratusentals unga kvinnor arbetar på fabrikerna. Algots syr närmare fyra miljoner plagg varje år när det går som bäst.

Ingenjören och nazisten Albert Sonntag

Men företaget skakas av en skandal när det kommer fram att en av fabrikscheferna, Albert Sonntag, är aktiv nazist. Albert Sonntag är ingenjören som är specialist på de löpande banden. Han styr ruljansen i fabriken med järnhand. Samtidigt uppskattas han av många av de unga kvinnorna i fabriken eftersom han ger flera av dem chefsbefattningar.

Algots Johanssons pronazistiska sympatier

Den svenska underrättelsetjänsten håller Albert Sonntag under uppsikt och till slut anses han vara en fara för riket och utvisas till Tyskland. Stora svarta rubriker på löpsedlarna svärtar ner Algots rykte. Trots det arbetar Algot Johansson för att få Albert Sonntag tillbaka till företaget. Han har sympatier längst ut på högerfalangen och pronazistiska Sveriges Nationella förbund.

Medverkande del 2
Tuula Virta, jobbade på Algots på 60-talet.
Ulla Wikander, professor emeritus i ekonomisk historia.
Per-Anders Wadman, journalist.
Reimar Westerlind, företagsledare i Borås.
Ronny Thorell, arbetade på Algots.
Göte-David Johansson, barnbarn till Algot Johansson.
Johannes Daun, historiker och industriantikvarie.
Karin Olsson Lindström, museipedagog på Borås textilmuseum.
Gunnel Larsson

En serie från P4-Dokumentär av Cecilia Ohlén.
Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp. 
Ljudmix Olle Sjöström.

Programmet gjordes 2021.

Hör gärna av dig till oss på p4dokumentar@sverigesradio.se

Mon, 20 Dec 2021 05:00:00 GMT

Del 1/3 Algots – Löpande bandet, experimentet som förändrar allt

Klädimperiet Algots klär folkhemmet i färgglada, bekväma kläder som alla har råd med. Miljontals plagg ska lämna Borås och nyckeln är en ny uppfinning – det löpande bandet. Men sömmerskorna tvekar.


Det svenska textilundret Algots

Klädimperiet Algots i Borås var det största av de företag som utgjorde det svenska textilundret i efterkrigstiden. Den före detta knallen Algot Johansson skapade företaget som klädde det moderna Sverige i färgglada, bekväma plagg och myntade det nya begreppet ”Fritidskläder”.

Det löpande bandet

Men nyckeln till framgången ligger också i det nya, löpande bandet som i en allt högre takt driver på sömmerskornas arbete. Och vid horisonten väntar hoten från låglöneländerna, en nazianstruken ingenjör och en pyrande familjefejd. 

Medverkande del 1
Hillevi Nilsson, arbetade på Algots på 50-talet.
Ulla Wikander, professor emeritus i ekonomisk historia.
Reimar Westerlind, företagsledare i Borås.
Johannes Daun, historiker och industriantikvarie.
Karin Olsson Lindström, museipedagog på Borås textilmuseum.
Göte-David Johansson, barnbarn till Algot Johansson.
Elisabet Frisk

En serie från P4-Dokumentär av Cecilia Ohlén.
Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp. 
Ljudmix Olle Sjöström.

Programmet gjordes 2021.

Hör gärna av dig till oss på P4dokumentar@sverigesradio.se

 

Mon, 20 Dec 2021 06:03:00 GMT

PODDTIPS: Styckmordet i skärgårdsidyllen

Om du gillar P4 Dokumentär kanske du gillar P4 Story! Det här avsnittet handlar om Mikael Petersson som mördas av sin son och sonens pojkvän. Men polisen har svårt att få dem att berätta sanningen.

P4 Story berättar om två unga förälskade män som blir en livsfarlig duo som triggar varandra att döda 57-årige Mikael Petersson, stycka honom och gräva ned honom på en ö i Karlskrona skärgård. I månader håller de båda tyst om brottet de begått och under tiden pågår den största sökinsatsen i Blekinges historia för att hitta Mikael.

Reporter: Andrea Jilder

Programledare: Linn Elmstedt

Tekniker: Kristoffer Hjälmberg

Ansvarig utgivare: Peppe Alfiero

P4 Blekinge

Programmet är gjort 2021

Här hittar du sidan till P4 Story

Thu, 16 Dec 2021 16:00:00 GMT

Vi förberedde oss på att pappa skulle dö i covid-19

Johan Wohrne, 47 år är vältränad och mitt i livet. Men han insjuknar i covid-19 och vitala organ ger vika ett efter ett. Chanserna att överleva är minimala och familjen kastas mellan hopp och förtvivlan.

Johan Wohrne är trebarnsfar och egen företagare. Han är också en av radioproducenten Svante Ekbergs bästa vänner. En solig dag i början mars tar de båda vännerna på sig löparskorna för ett träningspass i  skogarna utanför Mariefred. Det är vår i luften och livet leker. Dagen efter känner sig Johan krasslig , orkeslös och får hög feber.

Johan blir  snabbt sämre och på Mälarsjukhuset i Eskilstuna konstaterar läkarna att han var sjuk i covid-19.
Där och då börjar en lång, plågsam och oviss kamp mellan liv och död. Johan är multisjuk och ligger nersövd i respirator och med dialys under flera veckor.

Svante följer hans kamp med mikrofon och bandspelare. Vänskapen gör också att han kommer nära Johans familj, sambon Josefine, exfrun Linda och tonårsdöttrarna Vendela, Joline och snart treåriga Calle.

I dokumentären berättar familjen om kasten mellan hopp och förtvivlan. Maktlösheten, oron och hur samtidigt vardagens alla sysslor måste fungera. Även läkare och annan sjukhuspersonal berättar om Johans svåra resa. Efter drygt tre veckor i respirator väcks Johan och en lång och mödosam väg tillbaka till livet börjar.

Programmet är gjort av Svante Ekberg 2020.

Medverkande:
Johan Wohrne,  Mariefred.
Josefine Westberg, sambo, Mariefred
Linda Clevesjö, exfru, Mariefred
Staffan Westberg, pappa/svärfar/överläkare, Göteborg
Claire Stigare, överläkare, Karolinska, Solna
Ebba Wersäll, sjuksköterska, Karolinska, Solna
Samt barnen: Vendela, Joline och Calle

Thu, 09 Dec 2021 05:00:00 GMT

Mr X – utpekad som Sveriges gudfader. Del 2 av 2

Polisen har tvingats acceptera att gangsterkungen Mr X inte existerar och nu riktar man in sig på hans skatteaffärer. Mr X får dessutom stora problem med sin hälsa och blir del av en världssensation.

Rykten om prostitution och mord

I två avsnitt får vi följa historien om den mytomspunne Mr X som under många år utmålas som något av en svensk gudfader i Stockholm. Det talas om illegala spelklubbar, prostitution och till och med om knark och mord. Men i slutändan ska många fråga sig hur det egentligen låg till med alla rykten och anklagelser.

Bilden som storgangster bleknar

Från slutet av 60-talet och ett par decennier framåt kan allmänheten följa medierapporteringen kring Mr X, men den ska med tiden förändras. Bilden av honom som storgangster bleknar och historien tar en oväntad vändning. Mr X blir en del av en världssensation som har likheter med Macchiarini-affären och där ett plasthjärta spelar en central roll.

I programmet medverkar bland andra journalisten Annika Hagström, konstnären Carl Johan De Geer och Mr X’ vän Kenneth Längerberg. Mr X´ barn, som nu är vuxna, har blivit tillfrågade att medverka i dokumentären men valt att avstå.

Programmet gjordes 2016 av Fredrik Johnsson.
Executiv producent på Sveriges Radio Sofia Kottorp.

fredrik@fredrikjohnsson.org

Thu, 25 Nov 2021 05:03:00 GMT

Mr X – utpekad som Sveriges gudfader Del 1 av 2

Under 60- och 70-talet utpekas han som Stockholms stora gangsterkung. Men trots att både polis och myndigheter gör allt för att gå till botten med den påstådda brottsligheten kommer man inte åt Mr X.

Illegala spelklubbar, knark och mord

I två avsnitt får vi följa historien om den mytomspunne Mr X som under många år utmålas som något av en svensk gudfader i Stockholm. Det talas om illegala spelklubbar, prostitution och till och med om knark och mord. Men i slutändan ska många fråga sig hur det egentligen låg till med alla rykten och anklagelser.

Plasthjärtat som blev en världssensation

Från slutet av 60-talet och ett par decennier framåt kan allmänheten följa medierapporteringen kring Mr X, men den ska med tiden förändras. Bilden av honom som storgangster bleknar och historien tar en oväntad vändning. Mr X blir en del av en världssensation som har likheter med Macchiarini-affären och där ett plasthjärta spelar en central roll.

Ett program av Fredrik Johnsson.

Fredrik Johnsson är dokumentärproducent för radio och TV och har tillsammans med kollegan Kristofer Hansson skapat dokumentärserierna P3 Dokumentär i Sveriges Radio och Brottskod i TV3. Han har tidigare gjort ”Fångvaktarens dotter” för P4 Dokumentär.

I programmet medverkar bland andra journalisten Annika Hagström, konstnären Carl Johan De Geer och Mr X’ vän Kenneth Längerberg. Mr X´ barn, som nu är vuxna, har blivit tillfrågade att medverka i dokumentären men valt att avstå.

Programmet är gjort 2016 av Fredrik Johnsson.
Executiv producent på Sveriges Radio Sofia Kottorp.

fredrik@fredrikjohnsson.org

Thu, 25 Nov 2021 05:00:00 GMT

Kär i min lärare

Sara är 13 år första gången hon möter Yvon. Han är hennes lärare. 45 år, stilig och har ett fint sätt. Han förblir en hemlig dröm för Sara i många år. Ålder och äktenskap står i vägen. Tills en dag.

Efter gymnasiet blir Sara lärarvikarie på den skola som hon tidigare själv gått på. Samma skola där hon i smyg varit förälskad i sin lärare i flera år. Utseendemässigt påminner han om Sean Connery tycker Sara. Och han verkar ha ett sånt fint sätt, som en man ska vara tänker hon. Men han är gift och har flera barn. Ouppnåelig. 
Men så börjar de lära känna varandra, som vuxna. Och en spirande kärlek börjar ta form. Och den växer och förändrar hela deras tillvaro.

Programmet är gjort 2021.

Reporter: Anna Gjöres
Executiv producent: Sofia Kottorp

Thu, 18 Nov 2021 05:00:00 GMT

Prinsens förbjudna kärlek

Prins Carl Johan lever ett skyddat liv då han möter Kerstin Wijkmark, en frånskild chefredaktör i händelsernas centrum. Hovet motarbetar dem och priset för deras kärlek blir högt.

När Carl Johan Bernadotte friar till Kerstin Wijkmark tror hon först att han skämtar. Det förstår han väl att det är omöjligt, menar hon.

Den kungliga titeln och apanaget

Ett äktenskap skulle ju innebära att prinsen måste avsäga sin titel och det kungliga apanaget. Och vad skulle hovet säga om att förlora en i raden av möjliga tronarvingar?

Carl Johan och Kerstin bestämmer sig ändå, mot alla odds, att kämpa för sin kärlek. Till slut flyttar de till USA för att få vara ifred och väntar på att tiden ska komma i kapp deras djärva livsval.

Medverkande i dokumentären:
Monica Bonde, Carl Johan och Kerstins dotter.
Sten Hedman, journalist.
Klas Åmark, professor emeritus i historia.

Programmet gjordes 2021.

Reporter: Cecilia Ohlén
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström

Fri, 05 Nov 2021 05:00:00 GMT

Det stora tunnelraset och kärleken

Kjell jobbar 40 meter under jord då tunneltaket plötsligt rasar. Det blir becksvart och vattnet stiger snabbt. Ovan jord följer 19-åriga flickvännen Anki och hela Sverige det svåra räddningsarbetet.

Ann-Christin Eklund och Kjell Nilsson har precis flyttat ihop i en liten omodern lägenhet på Söder i Stockholm. De är unga och nykära. Kjell är ingenjör och arbetar, tillsammans med sin kollega elektrikern Sören Jansson, med Televerkets kabeltunnel vid Skanstull. De ska förbereda för fler sprängningar i berget.

Det stora tunnelraset

Men under ett kvällspass den 9 november 1965 kollapsar en del av tunneln och stänger in de båda männen 40 meter under jord. Det blir ett enormt medieuppbåd där publiken kan följa händelseutvecklingen i realtid. I fokus står Kjells 19-åriga flickvän Anki. Hon är utom sig av oro och ropar ner till Kjell i ett litet hål som borrats rakt ner i berget. Hur ska de få ut honom och hur ska hon tackla alla journalister som följer det unga parets värsta upplevelse hittills?

Medverkande: 
Kjell Tudare
Ann-Christin Eklund
Annika Hagström

Programmet är gjort 2021.

Reporter: Lena Nordlund
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Nils Lundin

Thu, 28 Oct 2021 04:00:00 GMT

Elisabeth – Jack the Rippers svenska offer

Hon föddes 1843 i byn Tumlehed utanför Göteborg men slutade sina dagar i en mörk gränd i London – som offer för en av historiens mest ökända seriemördare, Jack the Ripper. Det här är hennes historia.

Hur kunde bonddottern från Bohuskusten hamna som prostituerad i Londons  värsta slumkvarter? Det här är berättelsen om Elisabeth Gustavsdotters liv – svenskan som blev Jack the Rippers tredje offer. Och som fick smeknamnet ”Long Liz” i Londons slum.

Bilden från bårhuset i London är den enda bevarade bilden av Elisabeth Gustavsdotter. Den och huset i Tumlehed där hon föddes har blivit en del av mytologin kring mysteriet Jack The Ripper. Ett mysterium som fortfarande  generar nya böcker, teorier och filmer. Men vem var kvinnan bakom bilden?  Det här är berättelsen om hennes öde.

Dokumentären har premiär på 130-årsdagen av mordet på Elisabeth från Tumlehed som mördades den 30 september  kl. 01.00 på Berner Street i Whitechapel i London.

Dokumentären är gjord av Stefan Sundberg som tidigare gjort den uppmärksammade dokumentären om Leif Andersson – mannen bakom Sveriges märkligaste skiva.

stefan.sundberg@sverigesradio.se

Fler dokumentärer av Stefan Sundberg nedan:

Fri, 22 Oct 2021 04:00:00 GMT

Stridspilotens sista resa, del 2/2

En kväll i april 1997 hittas en man hängd i en taklägenhet i Chicago. I ett skåp hittar man en resväska som innehåller hans länge bevarade hemlighet.

Det här är en berättelse om hur en polsk avhoppares jakt på ett friare liv i USA sannolikt resulterar i en högst inrutad tillvaro där han – av rädsla för att hittas av den polska militära säkerhetstjänsten – ständigt känner sig tvungen att se sig om över axeln.

Följ med på stridspilotens sista resa!

Stridspilotens sista resa är en direkt uppföljare till P4 Dokumentären från 2018: Den försvunne stridspiloten.

Programmet gjordes 2021.

Reporter: Henrik Martinell 
Producent: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Thobias Ericsson

Thu, 14 Oct 2021 04:00:00 GMT

Alma låstes in på hospitalet

Sommaren 1928 förs Alma till Uppsala hospital och asyl. Hon har precis fött barn och fått en psykos efteråt. Redan efter ett par dagar mår Alma bättre, men utskrivningen dröjer.

På mentalsjukhuset ordineras Alma sängläge. Hennes två barn blir omhändertagna av barnavårdsnämnden. Det ska visa sig att det finns vissa frågetecken kring Almas moderskap. Det är oklart vem som är pappa till den nyfödda dottern och vad Alma egentligen försörjer sig på.

I programmet får vi veta hur det går för Alma och hennes barn och hur vården på Ulleråkers sjukhus kunde se ut 1928 och framåt.

Programmet gjordes 2021.

Reporter: Cecilia Ohlén
Producent: Sofia Kottorp 
Slutmix: Olle Sjöström

Thu, 30 Sep 2021 04:00:00 GMT

När U2 kom till Sälen

I 26 minusgrader på ett fjäll i Sälen står bandet U2 och fryser. De står inför sitt stora genombrott och det som kommer att utspela sig här i fjällvärlden är en rockhändelse som de flesta glömt bort.

December 1982. Bandet U2 landar med helikopter, kliver ut i snön med sina lågskor och ställer sig framför kamerorna. Här ska U2 spela in videon till låten New Years Day, som blir startskottet för deras internationella karriär.

Men vad hände när U2 kom till Sälen i norra Dalarna? Finns det några som vet, 40 år efter händelsen?

Martin Eriksson försöker hitta svar på en odokumenterad bit rockhistoria.

Programmet gjordes 2021.

Reporter: Martin Eriksson
Producent: Sofia Kottorp
Musik: Calle Gustavsson

Thu, 16 Sep 2021 04:00:00 GMT

PODDTIPS: Min berättelse i P1 – om ögonblicken som förändrar livet

Ola Hemström tipsar om Min berättelse i P1 – om ögonblicken som förändrar livet

Min berättelse bygger på de allra starkaste historierna bland bidragen till att bli Lyssnarnas Sommarvärd i Sommar i P1 dit varje år hundratals berättare söker sig med sina livshistorier. Här får du möta några av dem.

Producent för serien är Ola Hemström.

Sun, 12 Sep 2021 07:00:00 GMT

Sommarspecial: Kenneth Gärdestad och hans bror Ted

Ted kom på melodierna och Kenneth satte ord på känslorna i musiken. Det blev ett livslångt samarbete fyllt av stark kärlek och kreativitet, men också präglat av mörka tankar och psykisk ohälsa.

Allt började med tjat om ett dragspel. Till slut sade pappan ja, och hans söner Ted och Kenneth Gärdestad stängde in sig i studion för att skriva låt efter låt ihop.

Tillsammans producerade de många av Sveriges mest omtyckta låtar. Ted kom på melodierna, och Kenneth satte ord på känslorna i musiken. Det blev ett livslångt samarbete fyllt av stark kärlek och kreativitet, men också präglat av mörka tankar och psykisk ohälsa.

I mars 2018 gick textförfattaren Kenneth Gärdestad bort. Här, i sitt livs sista intervju, berättar han öppenhjärtigt om det musikaliska samarbetet och vänskapen mellan honom och Ted.

Det var tänkt att Kenneth Gärdestad skulle vara sommarvärd i Sommar i P1 2018. Men cancern hann ta hans liv innan de sista inläsningarna i studion var klara.

Producenten Håkan Lagher har här valt ut de bitar där Kenneth berättar om hans och Teds gemensamma resa.

Exekutiv producent Ulrika Lindqvist.

Programmet är gjort 2019 och sändes första gången under programmet Svenska ikoner.

Thu, 09 Sep 2021 04:00:00 GMT

Sommarspecial: Saida Andersson, svenska folkets egen spågumma

Säg Saida och alla visste vem det var. Sierskan från Boden tog hela svenska folket med storm under 90-talet, alla ville alla ha en bit Saida. Men att alltid vara tillgänglig hade ett pris.

– Om man hade tappat bort något så var det till Saida man vände sig, det spelade ingen roll om man trodde på hennes förmåga eller inte, säger Madeleine Walles som jobbade på Hemmets journal när Saida hade en egen spalt i tidningen.

Året var 1988 och Saidas spalt blev startskottet för en intensiv karriär under 90-talet. Alla ville ha en bit av Saida; hon fick sin egen siarhörna i SVT:s Café Luleå, hon medverkade regelbunden i radions Efter tre, hon snackade till och med sex i Robert Aschbergs ”Diskutabelt”.

– Hon var väldigt färgstark och hon hade mycket ovanliga åsikter. På den tiden var hela redaktion svag för kufar, säger Robert Aschberg.

Hemmets Journal tog med Saida på turné och när man anordnare telefonväkteri brakade telenätet ihop. Alla ville ha tillgång till Saida. Men det hade ett pris.

– Det fanns en baksida som inte så många såg. Hon slet väldigt hårt och det fanns många öden som tog ganska hårt. Att folk med någon sorts självklarhet skulle ha tillgång till henne, det tror jag kunde störa henne. Att hon inte kunde dra ner gardinen, stänga dörren och vara i fred, säger Janne Walles, tidigare chefredaktör på Hemmets journal.

Programmet är ett samarbete med Svenska ikoner. Det är gjort 2019 av Peter Gropman på produktionsbolaget Iris media.

Thu, 19 Aug 2021 04:00:00 GMT

Sommarspecial: Robert Broberg – en sökares testamente

Han gav oss klassiker som Båtlåt, Maria-Therese och Vatten och skrev över 500 låtar under sin karriär, men bakom och skratten och sången fanns ett djupt allvar och ett ständigt sökande efter sig själv.

Sommaren 2015 gick Robert Broberg ur tiden, han blev 75 år och lämnade efter sig fem barn och en stor låtskatt.

– Han var ett geni! Omdömet kommer från artisten Lill Lindfors som samarbetade med Robert Broberg under 60-talet. Hon framhåller låtklassiker som Båtlåt och hur ”Robban” vrängde och lekte med ord och meningar.

Under åren skiftade Robert Broberg namn och karaktär. Under 60-talet var han ”Robban” med hela svenska folket, sedan blev det Robert Karl Oskar Broberg och efter en mörk period kom han ut som Zero, nollpunkten.

– Det som blir hållpunkten och det som blir lugnet i mitten kallas för Zero av mig. Där blev det alldeles stilla. Där slutade detta vansinne som pågick i mig, säger Robert Broberg från en intervju år 1997.

Att leta efter sig själv kunde vara jobbigt, både för Robert själv och hans närmaste familjemedlemmar, särskilt efter turnéer.

– Jag är ingenting utan mina idéer, när mina idéer är slut vet jag inte vem jag är, sa Robert, berättar exfrun Eva Bohlin.

I programmet medverkar även musikerna Uffe Börjesson och Jannes Schaffer, och Louise Broberg, Robert Brobergs storasyster.

Programmet är gjort 2019 av Peter Gropman på produktionsbolaget Iris media.

Det är ett samarbete med programmet Svenska ikoner.

Thu, 05 Aug 2021 04:00:00 GMT

Sommarspecial: Micke Dubois – den egensinniga komikern

Han slog igenom med den gapig losern Svullo och blev både älskad och hatad. Den svenska humorkartan ritades om när Micke Dubois körde gasen i botten. Men det kostade på och livet blev svårt att leva.

– Jag tror det kostade på. Han kunde dra ner persiennerna och inte svara i telefonen, berättar regissören Ulf Malmros.

Alla Micke Dubois vänner beskriver honom som en mycket lugn person. Men när han drack och festade förvandlades han och allt kunde hända. Under perioder blev det också flera sena nätter på krogen i veckan enligt Gitte Nilsson som var sambo med Micke.

– Han var inte lätt på det sättet. Han var en individ som var helt omöjlig att styra, berättar Gitte Nilsson.

Alla som medverkar i programmet vittnar om att Micke Dubois hade ett väldigt gott hjärta och såg när människor hade det svårt. Micke Dubois orkade inte hela vägen utan avslutade sitt eget liv den 30 november 2005.

Medverkande: Hans Crispin, Susie Päivärinta, Ulf Malmros, Annika Jankell, Sven Hallberg, Peter Löfberg, Mikael Svensson, Conny Bloom och Gitte Nilsson.

Programmet är ett samarbete med Svenska ikoner och gjordes 2019.

Reporter Björn Lindberg.

Thu, 22 Jul 2021 04:00:00 GMT

När Vargtass från TV-serien Familjen Macahan blev svensk rockstjärna

Sju repliker i TV-serien ”Familjen Macahan” förvandlar Vargtass till svensk tonårsidol. 1980 ska nu den okände skådespelaren Duane Loken komma till Sverige och Småland- som rockstjärna. Vargtass kommer!

Det amerikanska filmbolaget förstod ingenting när säckarna med beundrarpost från Sverige började anlända till Hollywood. Det var alla adresserade till den okände skådisen Duane Loken, alias Vargtass i TV-serien ”How the West was won”. Eller Familjen Macahan, som den hette på svenska.

Vargtass var bara med i tjugo minuter och med sju repliker i det allra sista avsnittet av Macahans som sändes i svensk TV den 24:e november 1979. Serien var ingen större framgång vare sig i USA eller internationellt. Förutom i ett land. Sverige.

Tidningarna Poster och senare Veckorevyn upptäckte snabbt att en bild på Vargtass höjde upplagorna med rekordsiffror. Då föddes idén. Varför inte förvandla Vargtass till svensk rockstjärna? Det här är berättelsen om hur det gick när Vargtass kom till Sverige. Från succé till en kylslagen parkering utanför diskoteket Kajutan i småländska Ljungby, en sen kväll i november 1980.

En P4-Dokumentär av Ola Hemström.

Researchhjälp: Magnus Karlsson

ola.hemstrom@sverigesradio.se

Vill du lyssna på fler dokumentärer av Ola Hemström eller en lång intervju med Duane Loken själv hittar du dem här:

Thu, 08 Jul 2021 04:00:00 GMT

Del 2/2 Stölden av Silverbibeln – sedelgömman på vinden

Den dyrbara Silverbibeln är tillbaka, men tjuvarna är som uppslukade av jorden. Då får polisen plötsligt oväntad hjälp och ett erkännande kastar nytt ljus över fallet.

Polisen får oväntad hjälp i sökandet efter tjuvarna och ett erkännande kastar nytt ljus över fallet.

En månad efter stölden är Silverbibeln återlämnad, men tjuvarna går fria och polisen har inga spår efter dem. Då gör två sotare en överraskande upptäckt som blir helt avgörande för utredningen. Dessutom framkommer helt ny information om hur kuppen gick till.

Reporter: Niklas Storm
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström

Programmet gjordes våren 2021.

Wed, 23 Jun 2021 04:01:00 GMT

Dödlig kollision i Kattegatt

Det är årets sista natt 1963. Ångaren är omsvept av tjock dimma. Då skriker plötsligt utkiken att han ser ljus i tjockan! Men på radarn syns ingenting. Kapten Gösta Bågenholm berätta om den sista resan.

Kapten Gösta Bågenholm berättar historien om ett av de 852 vrak som döljer sig på botten i Kattegatt. Den franske ångaren Capitaine Louis Malbert kolliderar på nyårsnatten 1963 kolliderade med ett okänt fartyg i dimman på Kattegatt. Nu inleds en kapplöpning mot klockan för att hinna fram till Lilla Middelgrund och grundsätta det skadade skeppet. Ska kapten Joseph Huet hinna rädda sitt skepp och till vilket pris?

Gösta är också aktuell med en ny bok inspirerad av hans radioberättande. ”Sailors Grave” heter den.

Detta är en omarbetade version av ett tidigare avsnitt av P1-serien Min berättelse där du kan höra fler berättelser av Gösta Bågenholm.

Vill du höra av dig med en hälsning till Gösta Bågenholm kan du maila till P4 Dokumentärs producent, Ola Hemström, på ola.hemstrom@sverigesradio.se

Thu, 18 Mar 2021 05:00:00 GMT

Kär i min lärare

Sara är 13 år första gången hon möter Yvon. Han är hennes lärare. 45 år, stilig och har ett fint sätt. Han förblir en hemlig dröm för Sara i många år. Ålder och äktenskap står i vägen. Tills en dag.

Efter gymnasiet blir Sara lärarvikarie på den skola som hon tidigare själv gått på. Samma skola där hon i smyg varit förälskad i sin lärare i flera år. Utseendemässigt påminner han om Sean Connery tycker Sara. Och han verkar ha ett sånt fint sätt, som en man ska vara tänker hon. Men han är gift och har flera barn. Ouppnåelig. 
Men så börjar de lära känna varandra, som vuxna. Och en spirande kärlek börjar ta form. Och den växer och förändrar hela deras tillvaro.

Programmet är gjort 2021.

Reporter: Anna Gjöres
Executiv producent: Sofia Kottorp

Fri, 05 Mar 2021 05:00:00 GMT

Abortören

Ivar Olofsson utför hundratals illegala aborter under 30-talet. Han har rykte om sig att vara skicklig och han vill informera om preventivmedel. Men han blir ertappad och ställs inför rätta.

Ivar Olofsson står med titeln medicine doktor i telefonkatalogen och har en fin klinik i Saltsjö Duvnäs. Abort är helt förbjudet i början av 30-talet och man får inte heller upplysa om preventivmedel.

1934 kallas 158 kvinnor i Stockholm till polisförhör. De har alla bokat tid hos Ivar Olofsson.

Genom den omfattande polisutredning som gjordes följer vi tvåbarnsmamman Olga och 17-åriga Märta som går till abortören.

Medverkande:
Lena Lennerhed, professor i idéhistoria vid Södertörns högskola. 
Bo Lindberg som har jobbat som överläkare i kvinnosjukvården. 
Johanna Sköld, professor på Tema barn vid Linköpings universitet.

Programmet gjordes av Cecilia Ohlén 2021.
Producent Sofia Kottorp
Ljudmix Olle Sjöström

Fri, 19 Feb 2021 05:00:00 GMT

Monica Törnell, sångfågeln från Söderhamn

Monica Törnell försvinner plötsligt från musikscenen. Hennes musikkarriär pekar spikrakt uppåt, hon släpper skivor på löpande band, turnerar landet runt och vinner Melodifestivalen. Vad hände?

Sångerskan Monica Törnell föds år 1954 utanför Söderhamn i Hälsingland. Redan som 8-åring står hon på scenen och sjunger inför storpublik. När hon är sexton upptäcks hon av trubaduren Cornelis Vreeswijk som tar henne till studion och på turné.

Under 70- och 80-talet släpper Monica skivor på löpande band. Hon slår igenom med låtar som Känslan i maj, Heden och Vintersaga. Spelar med artister som Ola Magnell, Janne Schaffer, och Cornelis Vreeswijk. Vinner Melodifestivalen.

Karriären pekar spikrakt uppåt. Samtidigt är hon ensamstående mamma till två barn, sin egen manager och bokare. Och hösten 1986 tar det stopp. Monica försvinner från scenen.

Men Monica har egentligen aldrig tystnat. I dokumentären berättar hon om musikkarriären, prestationskraven, sjukdomarna, utbrändheten. Om sorgen över det som inte blev. Och om vägen tillbaka.

Programmet är gjort 2020 av Sara Olsson, Banda produktion.

Producent på Banda Robert Barkman.

 Slutmix Elin Rosenberg.

 Arkivklippen i programmet kommer från Sveriges Radio och SVT.

Thu, 04 Feb 2021 05:00:00 GMT

Den förlamade kroppsbyggaren

Antoni Khadraouis liv slås i spillror efter en brutal misshandel som gör honom förlamad från midjan. Men han finner en väg ut ur mörkret och bestämmer sig för att bli bäst i världen – på bodybuilding.

När Antoni Khadraoui som ung man reser till Algeriet för att söka sina rötter tvingas han in i armén. Där utsätts han för en brutal misshandel  och blir förlamad från midjan och neråt. Då börjar sökandet efter ett nytt livsmål som han hittar på gymmet. Målet blir att ta hem segern i Mr. Olympia.

Reporter Niklas Storm.

Programmet är gjort 2020.

Mon, 18 Jan 2021 05:00:00 GMT

Skrattet mitt i Coronan

Coronakrisen blev en käftsmäll för landets kulturarbetare. Plötsligt försvann alla jobb. Men då fick underhållaren Jacke Sjödin en idé. Kan man skämta om coronan? Så föddes iden – till coronalåtarna.

Den 31 januari år 2020 bekräftades det första fallet av covid-19 i Sverige. Då kunde vi knappt föreställa sig hur resten av året skulle bli.

Sedan kom restriktionerna om max 50 personer i publiken, vilket gjorde många av landets kulturarbetare arbetslösa.

Men när underhållaren Jacke Sjödins kalender avbokades i ett rasande tempo fick han en idé. Länge hade han haft en postit-lapp på sin anslagstavla. ”Gör en nätgubbe nu” stod det. Men kunde man verkligen skämta om en sjukdom med så allvarliga konsekvenser?

Jacke började producera låtar om fenomen kring coronan. Om hur vi bunkrade toapapper, umgicks digitalt, jobbade hemifrån och om de dagliga presskonferenserna från Folkhälsomyndigheten, alla tonsatta med kända melodier.

Men när han släppte den första låten hade han ingen aning om vad som väntade bakom kröken.

Programmet är gjort av Peter Gropman, Iris media, 2020. Peter.gropman@irismedia.se

Medverkande:
Jacke Sjödin, underhållare

Meta Roos, artist

Helen Sjöholm, artist

Hervor Sjödin, Jackes mamma

Maria Nilsson, tillförordnad teaterchef Reginateatern

Anne Rosendahl, sjuksköterska intensiven Akademiska sjukhuset

Thu, 07 Jan 2021 05:00:00 GMT

Broströms, del 4: Nattklubbsdansösen och Mr Dan

1960 kliver en ung dam med fint bagage av Londonbåten i Göteborg. Hon ber taxichauffören köra till Mr Dan. Larmet går på tidningsredaktionerna. Vem kan den här pinglan vara?

Nattklubbsdansösen Anna-Bell Lee kommer att skaka om i Göteborgssocieteten och snart ta över som fru Broström. Lite luggslitna redaren Dan-Axel och enormt tjusiga Anna-Bell är på alla tidningsomslag.

Samtidigt börjar det gå allt sämre för sjöfarten och varvsindustrin. Folk funderar kring hur Broströmsimperiet sköts egentligen. Koncernchefen Dan-Axel svajar betänkligt vid sjöfartsdopen. Broströms hundra år av makt och framgångar går mot sitt slut.

Programmet gjordes 2020 av Cecilia Ohlèn.

cecilia.ohlen@sverigesradio.se

Medverkande
Sten Hedman, journalist. Jobbade på Bildjournalen på 60-talet. 
Ebba von Essen, journalist på Aftonbladet. 
Tommy Johansson, journalist på Sveriges Radio som jobbade på Eriksbergsvarvet i början av 70-talet. 
Ninna Boberg, museipedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg.

Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström

Slutmix: Olle Sjöström

Fri, 18 Dec 2020 09:03:00 GMT

Broströms, del 3: Amerikalinjen, juvelen i kronan

50-talet är riktiga guldår för sjöfarten och familjen Broström. Folk trängs vid Stigbergskajen i Göteborg för att få se de tjusiga Amerikabåtarna. Vi går ombord med fröken Myron som söker jobb 1953.

I februari 1953 springer Kerstin på en kamrat i Göteborg som tar henne med ombord på MS Gripsholm. Hon blir helt betagen i fartygets vackra trappa och söker ett jobb som sjukgymnast på Svenska Amerika Linien.

Det är glammigt värre för passagerarna ombord. Champagne, dopp i poolen och dans till levande musik. Men en morgon kommer skrämmande nyheter. Två lyxfartyg har krockat utanför den amerikanska östkusten.

Programmet gjordes 2020 av Cecilia Ohlèn.

cecilia.ohlen@sverigesradio.se

Medverkande
Kerstin Berg, sjukgymnast som jobbade på Stockholm och Kungsholm på 50-talet.
Bertils Söderberg som arbetade på Kungsholm i början av 60-talet. 
Krister Bång, fartygshistoriker.
Ivar Janson, släkting.
Tommy Johansson, journalist på Sveriges Radio.

Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström

Slutmix: Olle Sjöström

Thu, 17 Dec 2020 14:00:00 GMT

Broströms, del 2: Skottet på Djurgårdsslätten

Torsdagen den 15 mars 1934 vaknar Stockholmarna till blodiga rubriker. En militär har skjutits ihjäl i sitt hem på Djurgården. Det är hans unga hustru Brita som hållit i vapnet. Född Broström.

Paret beskrivs som synnerligen välsituerade. Brita kommer från en av Sveriges mest framgångsrika familjer – Broströms – med fartyg på alla de sju världshaven.

Familjen Broström är högvilt för pressen. Familjeöverhuvudet Dan Broström hastiga död har skapat stora rubriker några år tidigare. Under våren 1934 rullas på nytt en mycket sorglig men denna gång också våldsam kärlekshistoria upp inför allmänhetens ögon.  På Långholmens sinnessjukavdelning försöker professor Kinberg reda ut vad som ligger bakom dådet och redardrottningen Ann-Ida, Britas mamma, ställs åter inför hårda prövningar.

Programmet gjordes 2020 av Cecilia Ohlèn

cecilia.ohlen@sverigesradio.se

Medverkande
Thomas Nilsson, psykolog och forskare i experimentell rättspsykiatri vid Göteborgs universitet. 
Ninna Boberg, museipedagog vid Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg

Fri, 18 Dec 2020 11:03:00 GMT

Cookies

Cookies